Van Eupen wint goud WK roeien

De Nederlandse roeister Marit van Eupen heeft zaterdag goud gewonnen op het wereldkampioenschap roeien in het Japanse Gifu. Het is het eerste WK-goud sinds 1994 en het achtste in de historie sinds 1966.

De 35-jarige roeister van Nereus startte rustig en trok nog voor het eerste kwart van de wedstrijd was afgelegd alle deelneemsters voorbij. Na duizend meter had zij drie seconden voorsprong. ,,Ik heb geen moment stuk gezeten'', liet de voormalige zeilster na afloop weten.

De vier-zonder-stuurman veroverde zaterdag in een hard gevecht met favoriet Groot-Brittannië de zilveren medaille. Geert Cirkel, Jan-Willem Gabriels, Matthijs Vellenga en Gijs Vermeulen hadden last van de draaiende wind. ,,We moeten nóg meer samen roeien'', concludeerde Cirkel na afloop. ,,Dan pakken we ze, ook bij tegenwind.''

De Nederlandse vrouwenacht behaalde gisteren de bronzen plak. Femke Dekker, Nienke Dekkers, Nienke Hommes, Hurnet Dekkers, Annemarieke van Rumpt, Laura Posthuma, Annemiek de Haan, Helen Tanger en stuurvrouw Ester Workel eindigden na Roemenië (zilver) en Australië (goud). Het Nederlandse team passeerde op de laatste meters de acht van de Verenigde Staten.

De Nederlandse dubbelvier vrouwen lichtgewicht (gemiddeld niet meer dan 57,5 kilo) eindigde gisteren op de vijfde plaats. Julie Tabbers, Linde Verbeek, Katrien Hautvast en Eeke Thomee finishten na twee kilometer met 8,03 seconden achterstand op Canada, dat de wereldtitel veroverde. De Deense lichte vier won het zilver en Groot-Brittannië behaalde een bronzen plak.

De Nederlandse mannenacht eindigde gisteren op de achtste plaats. De formatie van coach Mark Emke moest in de B-finale alleen de acht van Canada laten voorgaan. Simon Glazenborg, Christof Coenders, David Kuiper, Rogier Blink, Jurrien Rom Colthoff, Peter Vos, Olaf van Andel, Mitchel Steenman en stuurman Chun Wei Cheung roeiden een tijd van 5 minuten en 32,04 seconden. Canada won in 5.29,52.

In dezelfde B-finale legde de Nederlandse lichtgewicht twee-zonder-stuurman (gemiddeld niet meer dan 70 kilo) van Wolter Blankert en Paul Drewes beslag op de 9de plaats in het eindklassement.

Vandaag maakte de wereldroeifederatie FISA bekend dat de Poolse stad Poznan het WK roeien in 2009 mag organiseren. Poznan kreeg 104 stemmen, Amsterdam slechts 37, ondanks een intensieve lobby van onder meer roeilegende Nico Rienks en de verbreding van de Bosbaan een paar jaar geleden.