Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Een portret van de laatste Nederlandse parlevinker, een typisch Nederlands beroep dat dreigt te verdwijnen door de opkomst van mega-supermarkten. Ned.2, 18.25-19.10u.

Nova. Verslag vanuit het rampgebied New Orleans, een reportage over `onze jongens' in Afghanistan en een verslag van de hoorzitting in Den Haag over de omroepplannen van de regering. Ned.3, 22.20-23.10u.

RTL4. Een ingelast programma, rechtstreeks uit New Orleans met reportages en gesprekken met slachtoffers en studiogesprekken met hulpverleningsdeskundigen. RTL4, 20.30-21.30u.

DOCUMENTAIRE

De mensen van ... Bureau Jeugdzorg. Zie tv-vooraf. Ned 1, 22.35-23.05u.

Zembla: Woningnood. Reportage over het Nederlandse volkshuisvestingsbeleid met aandacht voor de rol van grondspeculanten, projectontwikkelaars, woningcorperaties en het overheidsbeleid dat averechts schijnt te werken. Herhaling. Ned.3, 21.15-22.00u.

Daar ben ik weer. Documentaire van Bram Vermeulen en Shireen Stroker voor mensen die zich afvragen waarom ze zijn wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen. Herhaling. Ned.3, 00.00-0.55u.

PRAATPROGRAMMA

Radar. Eerste aflevering van een reeks consumentenprogramma's. Presentatie: Antoinette Hertsenberg. Ned.2, 20.30-21.00u.

Barend & Van Dorp. De eerste uitzending in het nieuwe seizoen van de talkshow die verhuisde naar de nieuwe commerciële zender Talpa heeft als gast onder meer Arjan Erkel. Michael Bublé, zanger en kledingverkoper, verzorgt de muziek. Talpa, 22.30-23.35u.

AMUSEMENT

Bring your husband to heel. Serie waarin hondentrainster Annie Clayton vrouwen helpt vervelende gewoonten van hun echtgenoot aan te pakken. BBC2, 20.00-20.30u.

The bigger picture. Actueel satirisch programma met de Ierse acteur en komiek Graham Norton en gasten. BBC1, 23.25-0.05u.

FILM

Practical Magic (Griffin Dunne, 1998, VS). In onbekommerde, semi-feministische komedie hebben de eigentijdse heksenzusjes Sandra Bullock en Nicole Kidman een probleem: mannen die echte liefde voor hen opvatten, zijn ten dode opgeschreven. Net5, 20.30-22.30u.

Reign of Fire (Rob Bowman, 2002, VS). Actiefilm waarin de wereld ten onder dreigt te gaan aan ontwaakte, vuurspuwende draken. In betrekkelijk zinvol scenario trekt ijzervreter Matthew McConaughey ten strijde, maar lijkt de aanpak van boer annex vredesstichter Christian Bale effectiever. SBS6, 20.30-22.30u.

Una giornata particolare (Ettore Scola, 1977, Italië). Scola toont het leven onder de dictatuur van Mussolini in een sobere, ontroerende, in grijze nuances in beeld gebrachte film over de uitzichtloze ontmoeting van een afgesloofde huisvrouw (Sophia Loren) en haar homoseksuele buurman (Marcello Mastroianni) op de dag dat de aandacht van alle anderen is gericht op het bezoek van Hitler aan Rome. TV5, 22.30-0.15u.

Best Seller (John Flynn, 1987, VS). Misdaadthriller met als kenmerken de vitaliteit van een ouderwetse B-film maar ook een geforceerd plot. Beroepskiller James Woods dringt zijn levensverhaal op aan oudere, gedesillusioneerde politieman Brian Dennehy, met wie hij zich door bizarre bloedband verbonden weet. BBC1, 0.05-1.40u.

King Solomon's Mines (Compton Bennett & Andrew Marton, 1950, VS). Avonturenfilm, naar roman van H. Rider Haggard, waarin Stewart Granger, Deborah Kerr en Richard Carlson jacht maken op diamanten in Afrikaanse jungle. Niet te verwarren met filmversies uit 1935 en 1985. Morgen, BBC2, 14.10-15.50u.

RADIO

De avonden. De archeoloog Evert van Ginkel over de historie van het landschap bij Appelscha, piccolospeler Wim Steinman van het Rotterdams Philharmonisch Orkest over een gevreesde struikelpartij in de Zevende Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj, de schrijver Pieter Waterdrinker spreekt vanuit Moskou over de mislukte `ontsluiting van Rusland en Mariolein Sabarte Belacortu vertelt over haar vertaling van Het einde van de waanzin, een roman van de Mexicaanse schrijver Jorge Volpi. Verder onder meer de werkplek van theaterfotograaf Fran van der Hoeven, die spreekt over de verschillen tussen een foto en een schilderij. 747AM, 20.02-23.00u.