Taart met druiven

Ik had het recept al in gedachten, toen ik las dat minister Veerman onaangemeld lid is van het comité van aanbeveling voor de Stichting De Westlandse Druif. Dat zou de schijn kunnen wekken van belangenverstrengeling. Nu wil het toeval dat ik een eerder meedeed aan een proeverij in de kassen van genoemde stichting, die tot cultureel erfgoed mogen worden gerekend. Voor de goede orde: ik betaalde het etentje uit eigen zak, want de stichting heeft helaas geen cent te makken ondanks beschermheer Veerman. Over die stichting een volgende keer meer.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een springvorm in met boter en betrooi de binnenkant met bloem. Verhit de olie in een koekenpan en schep hierin het amandelschaafsel om tot het lichtbruin is. Op keukenpapier laten afkoelen. Splits de eieren. Klop de dooiers met 75 gram suiker en wat zout tot een dikke crème. Maak de kom en de kloppers vetvrij met citroensap of azijn. Klop de eiwitten met wat zout stijf. Doe er geleidelijk 50 gram suiker bij. Spatel de dooiermassa door het eiwit. Zeef 100 gram bloem en de maïzena boven de kom en spatel het met 3 eetlepels amandelschaafsel door het mengsel. Doe het beslag in de vorm. Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in 35 tot 40 minuten lichtbruin. De taart is gaar als een in het midden geprikt satéstokje schoon blijft.

Vijf minuten laten afkoelen. Neem dan de vorm weg en laat de taart verder afkoelen. Snijd de taart horizontaal doormidden. Druppel desgewenst druivensap over de snijvlakken. Bestrijk de onderhelft met marmelade in en leg er halve druiven op. Zet de bovenste helft erop. Klop slagroom met 50 gram suiker stijf. Strijk room uit over de zijkant van de taart en plak er de rest van het amandelschaafsel op. Smeer de rest van de room over de bovenkant en leg daar kleurige cirkels van (halve) druiven op.

Morgen: Soep van Ghanese Parel

    • Annelène van Eijndhoven