Rugova: longkanker

President Ibrahim Rugova van Kosovo heeft longkanker. Hij maakte dat vandaag zelf bekend in een toespraak op de Kosovaarse televisie. De president voegde daaraan toe zijn taak vooralsnog te zullen voortzetten.

De 60-jarige Rugova keerde gisteren in Kosovo terug na een bezoek aan Duitsland, waar hij zich op een Amerikaanse legerbasis medisch heeft laten onderzoeken. Vorige week werd in Priština door een regeringswoordvoerder gezegd dat Rugova's toestand ,,zeer ernstig'' is. Over de aard van zijn ziekte werd niets meegedeeld, maar in de Kosovaarse media deden al berichten de ronde dat het om kanker zou gaan.

De president is al vijftien jaar het belangrijkste symbool van het streven van de Kosovo-Albanezen naar onafhankelijkheid. Hij werd president van Kosovo na de Kosovo-oorlog van 1999 en de instelling van het VN-bestuur in de regio; dat VN-bestuur verleende Kosovo vervolgens een geleidelijk toenemende mate van zelfbestuur.

Het nieuws van vandaag zal naar verwachting in Kosovo ongerustheid wekken over de opvolging van de president.