President Chirac had lichte beroerte

De Franse president Jacques Chirac heeft vrijdagavond een kleine beroerte gehad. Hij is direct ter observatie opgenomen in het militaire ziekenhuis Val-de-Grâce in Parijs, dat de opname van het staatshoofd en de aanleiding daartoe zaterdag bekend maakte. Het is voor het eerst dat Chirac, in 1995 gekozen, kampt met gezondheidsproblemen.

De observatie zal een week duren. Volgens het ziekenhuis gaat het om een `klein ongeluk in de bloedvaten met als gevolg een lichte verstoring van het gezichtsvermogen die binnen enkele dagen zal verdwijnen'. Gisteren noemde het de toestand van de 72-jarige president `zeer bevredigend'. Onduidelijk blijft of de beroerte veroorzaakt is door een bloeding of door een zogeheten `tia' (transient ichemic attack), een doorgaans korte verstoring van de bloedsomloop.

Door de opname van de Franse president is er geen machtsvacuüm ontstaan. De grondwet schrijft voor welke maatregelen getroffen moeten worden ingeval van fysiek uitvallen van het staatshoofd. In het ernstigste geval (dood of waanzin) neemt de voorzitter van de Senaat zijn taken waar. Nu wordt alleen het voorzitterschap van de ministerraad waargenomen door de premier. Politiek effect van Chiracs opname is vooral dat direct gespeculeerd werd over de onwaarschijnlijkheid van een derde termijn.

Volgens deskundigen zijn tia's voor patiënten van Chiracs leeftijd `normaal', maar vormen ze wel een waarschuwing. Chirac staat bekend om zijn vitaliteit maar ook om zijn eetlust. Zijn beroerte heeft wellicht ten gevolge dat hij de rest van zijn leven medicijnen moet nemen. Volgens deskundigen zal hij in elk geval meer moeten bewegen en minder eten. Ook moet hij minder het vliegtuig nemen, met het oog op de drukverschillen.

De gezondheid van Franse staatshoofden is een politiek gevoelig thema sinds de onverwachte dood van president Georges Pompidou, na een langdurige, maar verzwegen ziekte. Chiracs voorganger François Mitterrand hield tien jaar lang verborgen dat hij aan prostaatkanker leed. Chirac zei bij zijn aantreden zijn gezondheid als een privé-zaak te beschouwen.