Olieprijs na oproep aan westen lager

De olieprijs daalde vanmorgen nadat westerse landen gehoor hadden gegeven aan de oproep van het Internationale energieagentschap (IEA) om voorraden ruwe olie en benzine vrij te geven.

De prijs van Brent-olie uit de Noordzee daalde met ruim 1 dollar tot 64,88 dollar per vat van 159 liter, een niveau van voor de orkaan Katrina, die de olieproductie in de Golf van Mexico zwaar heeft geschaad. De daling was een direct gevolg van de vrijgave van grote hoeveelheden olie en geraffineerde producten als benzine door westerse landen, waaronder Nederland. Verder zei oliekartel OPEC vanmorgen dat het de pompen volledig heeft opengezet in een poging de VS te helpen en de olieprijs te drukken.

De daling van de olieprijs had vanmorgen nog geen invloed op de benzineprijs. Energieconcern Shell verhoogde zaterdag de adviesprijs van de belangrijkste benzines met ruim 3 cent. Door de verhoging, de vijfde in een week, bereikte de prijs van een liter ongelood 1,549 euro, 3,5 cent meer dan vrijdag. De prijs van een liter super kwam 3,4 cent hoger uit op 1,603 euro en een liter diesel bleef staan op 1,135 euro.

Niet alleen de automobilist heeft veel last van de gevolgen van orkaan Katrina. De dure olie zorgt voor een groeivertraging van de Aziatische economieën, volgens economen van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Vooral in Indonesië doet de dure olie pijn omdat de overheid daar subsidies geeft om de energieprijzen betaalbaar te houden voor de bevolking. Directeur Rodrigo Rato van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde dat de prognose van een groei van de wereldeconomie dit jaar van 4 procent in gevaar komt door de hoge olieprijs.

De specialisten van Goldman Sachs zien de olieprijs nog dit jaar tot boven de 100 dollar per vat stijgen, een voorspelling die door steeds meer economen realistisch wordt geacht.

Veel hangt af van de situatie in de Golf van Mexico. Als de productie, die vorige week volledig stillag, weer snel op gang komt zal de prijs worden gedrukt. De productie stond vandaag op 21 procent van de normale toevoer, 10 procentpunt meer dan vrijdag. Van de acht raffinaderijen in Louisiana en Mississippi was er gisteren slechts één in werking en zeker twee zijn zwaar beschadigd.

De ramp in de VS heeft daarentegen voor sommigen positieve gevolgen. Het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale heeft veel werk aan het bergen van op drift geraakte schepen en olieplatformen in de Golf van Mexico. Smit heeft al diverse contracten binnengehaald en rekent op meer, zo zei Smit-directeur Ben Vree vandaag tegen persbureau ANP.