Nieuwe brand eist in Parijs vijftien levens

Een brand in een sociale woningbouw-flat in het Parijse voorstadje L'Hay-les-Roses heeft zaterdagnacht het leven gekost aan vijftien bewoners. Sinds april vielen bij vier branden in Parijs ruim zestig doden.

De meeste slachtoffers van die eerdere branden waren van Afrikaanse herkomst. Twee bouwvallen werden vrijdag ontruimd.

De brand in L'Hay-les-Roses brak uit in de entree van een goed onderhouden flatgebouw van achttien verdiepingen. De brand werd snel bedwongen. De meeste slachtoffers vielen door verstikking door rook. Er zou sprake zijn van brandstichting. Drie tienermeisjes, kort voor het uitbreken van de brand gesignaleerd bij de brievenbussen waar de brand begon, zijn opgepakt en worden nog vastgehouden.

De slachtoffers in L'Hay-les-Roses zijn wederom van buitenlandse afkomst; de meesten zijn afkomstig uit Haïti. Het lijkt vooralsnog de enige overeenkomst met de recente branden in Parijs. Die braken uit in overbevolkte bouwvallige panden in de stad, veelal bewoond door illegalen. Van de twee branden die vorige week het leven kostten aan meer dan twintig mensen wordt er één inmiddels toegeschreven aan brandstichting. Veel panden zijn gekraakt. Eigenaars hebben belang bij ontruiming en worden door de rechter ook veelal in het gelijk gesteld, juist ook met het oog op de bouwvalligheid, maar de politie weigert ontruiming. De stad heeft geen opvang voor de uitgezette families, die soms met tien, twaalf personen kamertjes van tien vierkante meter delen.

Minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy liet afgelopen vrijdag twee bouwvallige panden in Parijs ontruimen. De families werd voorlopig onderdak geboden in Essonne, even buiten Parijs. Daartoe aangezet door mensenrechtenorganisaties en lokale, linkse bestuurders hebben de families het onderdak geweigerd. Ze bivakkeren nu in een stadspark. Sarkozy's maatregel is fel bekritiseerd, omdat de ontruiming samenviel met het begin van het nieuwe schooljaar.

Sarkozy pareerde de kritiek met een vraag: ,,Wat moet ik anders tegenover de toename van branden?''

    • Pieter Kottman