New Orleans nu een verlaten stad

De massale evacuatie van de achtergebleven inwoners van New Orleans is, een week nadat de orkaan Katrina over de stad raasde, vrijwel voltooid. De evacués worden overgebracht naar noodvoorzieningen verspreid over een twintigtal Amerikaanse staten.

De evacuatie kwam dit weekeinde pas goed op gang, nadat duizenden militairen en reservisten van de Nationale Garde in New Orleans waren gearriveerd. In totaal zijn nu 54.000 militairen ingezet. Ze zetten de grootste binnenlandse luchtbrug in de Amerikaanse geschiedenis op.

Niemand weet nog hoeveel mensen er door de orkaan Katrina zijn omgekomen. Minister Michael Leavitt (Volksgezondheid) heeft als eerste lid van de regering-Bush gezegd dat het dodental als gevolg van de orkaan waarschijnlijk in de ,,duizenden'' zal lopen. Lokale autoriteiten en senatoren noemden al eerder een dergelijk dodental.

Minister Michael Chertoff van Binnenlandse Veiligheid zei gisteren dat de federale regering wil dat alle mensen die zich nog in de stad bevinden, worden geëvacueerd. ,,We willen niet dat er nog mensen in hun huizen zitten, terwijl we de stad aan het leegpompen en opruimen zijn en ze er op blijven rekenen dat we hen van voedsel en water blijven voorzien.'' Chertoff waarschuwde zijn landgenoten zich voor te bereiden op ,,akelige en afschuwelijke'' beelden als de overstroomde stad de komende weken wordt leeggepompt.

De politie heeft gisteren in New Orleans zeker vijf mannen doodgeschoten, die deel uitmaakten van een gewapende groep. Volgens politiechef W.J. Riley maakten de vijf deel uit van een groep van zeker acht mannen. Hij zei dat de mannen de Danziger-brug tussen het Pontchartrain-meer en de Mississippi wilden oversteken.

De kritiek op het reddingswerk neemt intussen toe. Het zou veel te traag op gang zijn gekomen en chaotisch verlopen. ,,De eerste paar dagen waren een natuurramp, de afgelopen vier dagen waren een menselijke ramp'', zei evacué Phillip Holt (51) gisteren tegen de Britse omroep BBC. Hiphopster Kanye West hekelde vrijdagavond tijdens een benefietconcert in New York de aanpak van de regering-Bush. ,,George Bush geeft niet om zwarten'', aldus de rapper. De Verenigde Staten waren opgezet om ,,de armen, de zwarten, de minder bedeelden zo traag mogelijk te helpen'', aldus Kanye West.

analysepagina 5

debat in VS pagina 7