Nederlands paviljoen te koop

Het Nederlandse paviljoen voor de wereldtentoonstelling Expo 2000 in het Duitse Hannover heeft korte tijd op de veilingsite E-bay te koop gestaan. Het pand werd volgens het Duitse weekblad Der Spiegel voor 2,5 miljoen euro aangeboden. Het paviljoen is inmiddels van de veilingsite verdwenen. Belangstellenden kunnen zich richten tot de firma Eucon, de makelaar van de huidige eigenaar. Deze zou wegens ziekte het pand niet meer willen exploiteren. De bouw van het paviljoen, dat is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, heeft destijds 60 miljoen gulden gekost, omgerekend 27 miljoen euro.

Het Nederlands paviljoen was de publiekstrekker van Expo 2000. Het veertig meter hoge pand bestaat uit vijf opengewerkte `leeflagen' die de diverse landschappen van Nederland symboliseren. Op de derde verdieping was onder meer een bos aangelegd. Het paviljoen met het motto 'Holland schept ruimte' had op de wereldtentoonstelling de bijnaam Dutch Burger of Big Mac gekregen vanwege de bijzondere vorm.

Na de expo heeft directeur J. Cornelissen van de stichting Nederland Wereldtentoonstelling zich sterk gemaakt voor de verkoop van het paviljoen. Het is gebruikelijk dat de paviljoens voor de wereldtentoonstelling worden afgebroken. De vraagprijs was destijds 15 miljoen gulden (ruim 6 miljoen euro). Energiebedrijf NUON en de Duitse energiecombinatie REW wilden in het paviljoen een centrum voor alternatieve energie vestigen. Ook had een bedrijf zich gemeld dat het pand wilden inrichten als sportcentrum. Uiteindelijk kwam het in het bezit van privé-investeerder. Omdat het pand met zijn veertig meter hoogte eigenlijk vijftien meter hoger is dan toegestaan, moest speciale toestemming worden gevraagd om het gebouw te handhaven.