Nazi's wilden explosieve chocola aan Britse bevolking geven

Het is geen geheim dat de nazi's niet terugdeinsden voor wrede experimenten. Documenten van de Britse binnenlandse inlichtingendienst MI5 in het Britse Nationaal Archief, die zijn vrijgegeven, voegen daar een nieuwe dimensie aan toe. De Duitsers blijken in de jaren veertig actief geprobeerd te hebben de Britse bevolking te terroriseren met explosief voedsel.

Het pièce de résistance in hun arsenaal voor dit doel was een chocoladereep, die zeven seconden nadat het eerste stukje was afgebroken tot ontploffing kwam. Onder een laagje chocola zat een dunne metalen strip verborgen, die als hij werd afgebroken, tot een explosie leidde, vergelijkbaar met een handgranaat. De Duitsers experimenteerden voorts met ontplofbaar materiaal in blikjes pruimen, in stukken zeep, in de batterijen voor zaklantaarns, in een thermosfles en zelfs in kruisbeelden.

Veel gevolgen voor het verloop van de wereldgeschiedenis hebben de ingenieuze Duitse explosieven niet gehad. MI5 kreeg al in een vroeg stadium lucht van de nazi-campagne om het moreel van de Britse bevolking te ondermijnen. Enkele Duitse agenten gaven zichzelf aan en de overigen werden allemaal gearresteerd.

Het materiaal, dat gedetailleerde tekeningen van de explosieve voorwerpen bevat, dateert uit het begin van de Tweede Wereldoorog, toen de Duitsers er nog ernstig rekening mee hielden dat ze kort daarna Groot-Brittannië zouden binnenvallen en bezetten.

Onder de vrijgegeven documenten bevindt zich ook enig – op het eerste gezicht nogal onbeholpen – propagandamateriaal, waarmee de Duitsers de Britten hoopten te beïnvloeden. Zo is er een folder waarin afbeeldingen van gezonde Duitse baby's worden getoond naast die van ondervoede Britse baby's. ,,Het leven is goed voor kinderen in het Derde Rijk'', aldus de tekst.

Hoogleraar Christopher Andrew zei in The Times dat de plannen van de nazi's deden denken aan het kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl.