KT Tunstall stoer maar ook verlegen

Met haar ravenzwarte haren, haar modieuze hippiechic kledingstijl, haar gitaar die losjes om haar schouders hangt en haar hese stem is KT Tunstall (30) een stoere dame. Onlangs was ze te beluisteren op Lowlands, maar het concert in de Melkweg mag worden beschouwd als een echte kennismaking met deze zoveelste, maar zeer opvallende jonge vrouwelijke singer/songwriter.

Met haar album Eye to the Telescope is ze genomineerd voor de Britse Mercury Award. Niet gek voor de als baby met Chinees bloed door Schotse ouders geadopteerde zangeres die zichzelf gitaar leerde spelen.

Lange tijd maakte KT Tunstall, die eigenlijk gewoon Kate heet, vooral muziek in folkgroepen. De afgelopen twee jaar toerde ze met de eclectische klezmer-beat groep Oi Va Voi, terwijl ze aan een soloalbum werkte.

Op het podium toonde Tunstall karakter en overtuigde ze direct met een warme, wat nonchalante aanpak. Haar muziek imponeerde nu meer dan op haar cd. Daarop staan weliswaar een aantal sterke, mooie liedjes met persoonlijke teksten, maar het totaalgeluid van het album is vrij eendimensionaal. Tunstall zong deze avond met een ruige, smokey en sensuele stem die deed denken aan PJ Harvey of de vergeten rockzangeres Allanah Miles. De folk- en rockmuziek met haar band klonk fris, gelaagd en bevlogen.

In veel van de nummers bediende ze met haar voeten een loop-machine, waarmee ze op creatieve wijze telkens weer echo's en bijgeluiden opnam. Zo kreeg bijvoorbeeld haar single Black Horse and the Cherry Tree een originele invulling, doordat ze eerst het ritme klapte, vervolgens het koortje (`oehoe') inzong en ze zichzelf over de opnamen begeleidde.

Tunstall gaf zich helemaal in het zompig groovende Stoppin' the Love, waarbij cello-improvisaties van bandlid Arnie Lindner, effectieve trompetsolo's van toetsenist Kenny Dickinson en harde klappen op een pauk zorgden voor een mooie semi-akoestische invulling. Maar ze kon ook teder klinken. Zonder band vertolkte ze de ballade Silent Sea.

Met de ogen gesloten was ze ineens verlegen met de onverwacht intieme sfeer. ,,Bedankt dat ik dit óók mocht zingen'', besloot ze en rende uitgelaten van het podium.

Concert: KT Tunstall. Gehoord: 3/9 Melkweg, Amsterdam.

    • Amanda Kuyper