Kritiek Pechtold

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) hoeft zich geen zorgen te maken over de afkalving van grondrechten. Dat heeft een woordvoerder van minister Donner (Justitie, CDA) gezegd. Pechtold uitte zijn zorg in dagblad Trouw van afgelopen zaterdag.

Pechtold meent dat Nederland met een beperking van burgervrijheden dreigt mee te werken aan wat extremisten juist proberen te bereiken: ,,Een ontwrichting van onze open democratische samenleving.'' Maar volgens Donner worden maatregelen altijd zorgvuldig getoetst aan internationale en nationale regels.

Pechtold maakt zich ook zorgen over de manier waarop er over de islam wordt gesproken: ,,Door te kakelen over islamitische terreur verbind je een hele godsdienst aan criminaliteit. Zo laat je een miljoen mensen in Nederland dag in dag uit voelen dat ze er niet bij horen.''

Pechtolds uitspraken zijn opvallend, omdat zijn collega Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) vorige week nog kritiek uitte op de moslimgemeenschap omdat die te weinig afwijzend zou staan tegenover moslimextremisme. Maar volgens Pechtold moeten zijn woorden niet worden gezien als kritiek op het kabinet.