Krajicek geeft Dementjeva serviceles

Jelena Dementjeva staat in de vierde ronde van de US Open. Met dank aan de lessen van Richard Krajicek.

Jelena Dementjeva is één van de getalenteerdste speelsters van het interternationale vrouwentennis. De 23-jarige Russische heeft echter één groot gebrek: haar service is van amateurniveau. In een bijna wanhopige zoektocht naar iemand die haar kan leren opslaan kwam ze deze zomer terecht bij Richard Krajicek. De succesvolste Nederlandse tennisser ooit beschikte tijdens zijn loopbaan over één van de beste services uit het profcircuit. Krajicek besloot op het verzoek in te gaan als Dementjeva als tegenprestatie met zijn zusje Michaëlla Krajicek zou willen trainen en dubbelen. Sindsdien staat de Nederlander de blonde Russin, die vorig jaar nog in de finale van Roland Garros en de US Open stond, zo nu en dan bij. Op het toernooi van Rosmalen, op Wimbledon en vorige maand in Almere gaf Krajicek serviceles aan Dementjeva. Krajicek, die in een ver verleden naam maakte door als jonge prof op Wimbledon het vrouwentennis af te kraken, wil zich geen coach noemen. ,,Nee, vrouwencoach ben ik niet'', zegt hij met een glimlach op zijn gezicht op Flushing Meadows. ,,Ik zie mezelf meer als een soort adviseur.''

Hoe kwam je bij Richard Krajicek terecht?

Jelena Dementjeva: ,,We zitten allebei bij het managementsbureau Octagon. Mijn manager heeft het contact gelegd in Rosmalen. Toen hebben we met elkaar gesproken en een afspraak gemaakt. Richard had een van de beste services uit het mannencircuit. Ik kan heel veel van hem leren.''

Wat heb je geleerd tijdens de lessen van Krajicek?

,,Hij vroeg zich af waarom ik bijna alle ballen met slice serveer. Hij liet me eerst de bal een paar keer opgooien. Ik moet mijn beweging wat veranderen. Ik moet bijvoorbeeld meer op mijn tenen gaan staan. Maar we hebben wel een paar keer pech gehad. Op Rosmalen raakte Michaëlla Krajicek geblesseerd waardoor we niet verder konden spelen. En tijdens de training in Almere viel ik op mijn hand. Toen moesten we na een paar dagen stoppen.''

Net als Richard Krajicek heeft zijn zus Michaëlla ook een goede service. Kun je nog wat van haar leren?

,,Ze heeft zeker een goede opslag. Toen we elkaar zagen vroeg ik of ik haar service niet mocht hebben. `Als ik jouw forehand mag hebben', antwoordde ze. Ik heb met haar in Rosmalen gedubbeld en zal met haar volgende maand om de Kremlim Cup in Moskou spelen.''