Internetproviders: stop bewaarplicht

De organisatie van Nederlandse internetaanbieders wil dat minister Donner (Justitie) een Europees besluit over de opslag van communicatiedata blokkeert. In een brief vraagt het Internet Service Providers Overleg (ISPO) leden van de Tweede Kamer om te wachten op een alternatief plan van de Europese Commissie. De Kamer vergadert dinsdag met Donner over een ontwerp kaderbesluit van de Europese ministers van Justitie over de zogenoemde bewaarplicht. Op woensdag en donderdag volgt in Europees verband informeel overleg over de opslag van bel- surf- en mailgegevens van 450 miljoen EU-burgers. Het is de bedoeling om alle data een tot vier jaar te bewaren. Het gaat niet om de inhoud van telefoontjes en e-mails, maar wie op welk moment met wie belde of mailde en welke internetpagina's iemand wanneer heeft bezocht.