Incapabele ouders

Als je geen gezinsvoogd, jeugdhulpverlener of reclasseringsmedewerker bent, heb je geen idee bij wat voor een gezinnen deze mensen binnenstappen. Je hebt er geen idee van hóé incapabel sommige ouders zijn om hun kinderen op te voeden. Als je dat wilt weten, moet je naar de vijfdelige serie `De mensen van... Bureau Jeugdzorg' kijken.

In de eerste aflevering gaat het nog niet eens om de lastigste probleemgezinnen. We zien moeder Nicolien met haar tweejarige dochtertje Isabella. Nicolien ziet het leven niet erg zitten, ze heeft zelfmoordneigingen en drinkt veel te veel. Ze zegt zelf dat ze een klote jeugd heeft gehad. Maar ze zegt ook dat ze vindt dat ze dóór moet gaan. Ze heeft van God een taak gekregen: haar dochtertje opvoeden.

Gezinsvoogd Ria van Asselt denkt dat Isabella uiteindelijk uit huis moet, maar ze hoopt dat ze Nicolien zo ver krijgt dat ze dat zelf gaat inzien. Het meisje ontwikkelt zich redelijk, is niet ziek of verwaarloosd. Er is geen reden haar met spoed uit huis te plaatsen.

Medewerker van de jeugdreclassering Jan Wolfard komt Melvin (15) thuis opzoeken. Melvin heeft verschillende delicten gepleegd – autospiegels vernield en een scooter gestolen – en het is niet de eerste keer. Hij moet voor de kinderrechter verschijnen. Jan zit in de woonkamer op de bank en houdt Melvin twee opties voor. Hij kan een half jaar naar Denemarken, werken bij een Nederlandse melkveehouder. Of hij gaat naar de jeugdgevangenis. Melvin speelt stuurs een computerspelletje en kijkt hem niet aan. Jan Wolfard vindt Melvin een leuke jongen om mee te werken, zegt hij later. Het is een jongen die hem raakt. ,,Hij moet een kans geboden krijgen iets anders met zijn leven te doen.''

Ria van Hasselt schrijft in het midden van een groot vel papier de namen Nicolien en Isabella en omcirkelt die. Nicolien moet aangeven welke hulpverleners ze allemaal over de vloer krijgt en Van Hasselt schrijft de namen om de cirkel heen: de gespecialiseerde gezinsverzorging, de thuiszorg, de dominee, Sietze van de GGZ. ,,Wat doet die, Nicolien?'' Nicolien: ,,Die probeert mij normen en waarden aan te praten die ik vroeger niet geleerd heb.''

Ria van Hasselt wil dat alle hulpverleners rond de cirkel samenwerken. Ze zegt: ,,Het probleem in dit land is dat alles is opgedeeld in vakjes. Er is geen afstemming.'' Dat is precies de zwakke plek van de jeugdzorg. In de eerste aflevering gaat dát gelukkig goed.

De mensen van... Bureau Jeugdzorg. Ned.1. 22.35-23.05u.

    • Sheila Kamerman