Hiddink speelt op balbezit

Met zijn `Socceroos' is Guus Hiddink, voetbalbondscoach van Australië, vandaag uit Sydney vertrokken naar de Solomon-eilanden voor de return in de finale van de WK-kwalificatieronde in Oceanië. Zaterdag won Australië met 7-0 in Stadium Australia. Hiddinks chartervliegtuig maakt een tussenlanding in het noorden van de staat Queensland om er zeker van te zijn dat het gezelschap niet in de hoofdstad Honiara zou stranden. De straatarme Solomon-eilanden, tot voor kort geteisterd door etnische conflicten, zou onvoldoende kerosine kunnen hebben.

Het troosteloze decor in Honiara geeft het van inspiratie gespeende internationale kader aan waarin de Australische voetbalbond al veertig jaar meehobbelt. Bij de volgende WK mag het land zich via de Aziatische voetbalfederatie proberen te kwalificeren, wat de beleving van het voetbal gunstig kan beïnvloeden.

In Sydney bleek de strijd tegen de eilanders ongelijk. Toch deed Hiddinks ploeg het slechter dan de laatste keer dat de twee landen elkaar bestreden. Toen won Australië met 11-0. De Australiërs verwachten veel van de Nederlandse bondscoach, die zijn formatie in topvorm moet hebben wanneer Australië twee beslissende kwalificatiewedstrijden voor de WK-eindronde in Duitsland moet spelen tegen de nummer vijf uit Zuid-Amerika, vermoedelijk afkomstig uit het trio Colombia, Chili en Uruguay. Vier jaar terug verloor het land van Uruguay, acht jaar geleden van Argentinië.

Australische journalisten stelden vast dat Hiddink tegen de Solomon Eilanden een basketbalachtige `full court press' strategie had bevolen. Daarmee moest het balbezit telkens meer dan tien seconden duren. ,,Het is belangrijk om op de manier te oefenen die we straks moeten gebruiken bij de belangrijke duels'',tekende een Australische journalist op uit de mond van Hiddink. Die werd door hem gelijk als `de Nederlandse meester' bestempeld.

    • Hans van Kregten