Een ongecompliceerde jongen met geldingsdrang

Beau van Erven Dorens, de populaire corpsbal, wil voortaan `inhoudelijke' televisieprogramma's maken. Kan hij dat? ,,Ik denk dat hij er onvoldoende bagage voor heeft.''

Albert Verlinde hoorde in 2001 dat hij mogelijk met Beau van Erven Dorens het programma RTL Boulevard zou gaan presenteren. Maar hij zag dat niet zo zitten. ,,Ik had niet zo'n hoge pet van hem op.'' Datzelfde probleem had presentatrice Minoesch Jorissen toen ze in 1998 hoorde dat ze met Van Erven Dorens RTL Live zou gaan presenteren. ,,Ik zei `sorry?!', wíe ga je je naast me zetten?''

Want Beau van Erven Dorens. Dat was toch die geaffecteerd pratende corpsbal die het niet kon nalaten collega's in de media af te kraken. Maar toen Verlinde een screentest deed met Van Erven Dorens, ,,klikte het meteen'', zegt Verlinde. ,,Vanaf het moment dat we gingen presenteren, vóelde iedereen in de studio `daar gebeurt iets bijzonders'.''

Het programma RTL Boulevard was niet meer dan een presentatiedesk waarachter de heren hun mening gaven over luchtig gebrachte nieuwtjes over misdaad, mode en koningshuis. De hoofdmoot was het shownieuws van Verlinde. Hij vertelde er serieus over, Van Erven Dorens reageerde sceptisch, met een vette knipoog. Dat was nieuw op de Nederlandse tv. Het geheim? ,,Er was chemie tussen die twee'', zegt televisieregisseur, mediakenner en voormalig directeur van RTL4, Bert van der Veer. ,,Zo zie je het zelden.''

Het programma RTL Boulevard maakte van Beau van Erven Dorens en Albert Verlinde een succesduo op tv. ,,Tot die tijd hadden we beiden al veel gedaan op tv'', zegt Verlinde. ,,Maar we waren nooit echt uit de verf gekomen.'' Met Boulevard trokken ze op het hoogtepunt, op nieuwjaarsdag 2004, volgens de Stichting Kijkonderzoek meer dan anderhalf miljoen kijkers. Het hoogste marktaandeel werd behaald op 23 september 2004, bijna dertig procent. Dat is erg veel voor een dagelijks programma, zegt Bert van der Veer.

Van Erven Dorens zou RTL Boulevard vier jaar lang met Verlinde presenteren. Sinds vorige maand is hij, met Linda de Mol en Jack Spijkerman, het gezicht van Talpa, de nieuwe zender van John de Mol. Hij presenteert er ondermeer het dagelijkse nieuwsmagazine NSE.

Beau van Erven Dorens is een personality, zegt Bert van der Veer. ,,Hij is geen multi inzetbare presentator als bijvoorbeeld Bridget Maasland die je álles kunt laten presenteren en het komt wel goed. Ik vind hem een van de grootste talenten die de Nederlandse televisie de laatste jaren heeft veroverd.'' Presentatrice Minoesch Jorissen, [lachend]: ,,Hij presenteerde eerst een programma met mij, nu met Linda de Mol. Dat is toch de top in Nederland. Dan ben je gegroeid, hoor.''

Televisieproducent Reinout Oerlemans, die onlangs een productiemaatschappij met Van Erven Dorens heeft opgericht dat NSE maakt, had nooit gedacht dat Beau zou doorbreken op tv, ,,met dat accent van hem''. Oerlemans leerde hem kennen op de hockeyvelden van Bloemendaal, toen ze nog tieners waren. Albert Verlinde denkt dat Van Erven Dorens het imago van de corpsbal juist een beetje heeft aangezet, en in zijn voordeel heeft ,,gebruikt''.

Het accent is wel écht. Beau van Erven Dorens werd geboren in een gegoede familie. ,,Een trotse familie'', typeert vriend van de familie, balkancorrespondent van NRC Handelsblad, Tijn Sadée. Cornelis Outshoorn (1812-1875), de overgrootvader van Beau's opa, ontwierp het Amstelhotel en het (afgebrande) Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. De oom van Beau, `oom Robbie', is Robbie van Erven Dorens, organisator van internationale golftoernooien. ,,Ook al zo'n sjieke lefgozer'', zegt Tijn Sadée, ,,dat zit een beetje in de familie.''

Het is een hechte familie. Zo is er jaarlijks het Van Erven Dorens Kerstdiner op het landgoed van `oom Robbie' in Loenersloot. Vroeger waren er de familievakanties in het huis van de grootouders in het Franse Figanières. De neven en nichten zien elkaar geregeld in Amsterdam.

,,Beau is van zijn nichten en neven het Benjaminnetje'', zegt zijn nichtje Dominique van der Heyde, verslaggeefster bij het NOS Journaal. ,,Zijn twee broers waren streng voor hun kleine broertje Beau, maar ze zijn wel close'', zegt zij. Er wordt veel show gemaakt, in de familie. ,,Zo was het maken van indrukwekkende salto's een belangrijke bezigheid voor de neven op vakantie'', zegt Van der Heyde. ,,Beau deed daar uiteraard aan mee, op zijn trouwdag nog, in zijn onderbroek, van een brug in Italië. Hij wil vermaken. Dat is volgens mij een belangrijk motief van hem.''

Beau Noël werd geboren op kerstavond 1970 in Haarlem, vandaar ook zijn naam. Tijdens zijn jeugd woonde hij in een mooi huis in Bloemendaal. Zijn vader is ingenieur en werkte bij Billiton. Vader zat in de bagger-business en woonde met zijn gezin een tijdje in Kuala Lumpur. ,,Mijn jeugd was één grote cornflakes reclame'', zei Beau ooit zelf tegen Nieuwe Revu. ,,Wakker worden op zondagmorgen, warme ochtendgloed door de ramen, douchen, bij het ontbijt versgeperste sinaasappelsap en uitgerolde croissants. Cat Stevens of Jacques Brel op de achtergrond. En daarna naar het hockeyveld.''

Die zorgeloosheid uitte zich in een jeugd, en later studententijd, vol kattenkwaad, lamlendigheid, drank, vrouwen en ongein, zo is te lezen in de talloze interviews die Van Erven Dorens gaf. Op het Kennemer Lyceum - van het niveau bananen in knalpijpen stoppen, zegt Dominique van der Heyde. Later, in zijn studententijd, plassen van het balkon bij het Boekenbal en bijna verzuipen in het Naardermeer. ,,Beau was de eerste die een glas water met een goudvis erin kon leegdrinken'', zegt zakelijk partner en jeugdvriend Reinout Oerlemans. Beau maakte geen enkele studie af die hij begon.

,,Op tv proef je zijn jarenlange kroegtraining in wie de meest snedige opmerking kan maken'', zegt Bert van der Veer. ,,Er ontstaat een sfeertje van wie de leukste bijnamen kan verzinnen voor de leraar.''

Beau van Erven Dorens is niet zo gecompliceerd. Dat zou hij soms willen, maar hij is ,,gewoon een lieve jongen met geldingsdrang'', zegt vriend van de familie Tijn Sadée die tijdens zijn studietijd met Beau samenwerkte op de redactie van het studentenblad Propria Cures. ,,Hij is zich er ook van bewust dat dat best saai is. Hij denkt hooguit wel eens `was ik maar een complexer mens'.''.

Wat hem drijft? ,,Hij wil hoge pieken bereiken'', denkt Albert Verlinde. ,,Hij is altijd op zoek naar zijn grenzen'', zegt acteur en vriend van Van Erven Dorens, Antonie Kamerling. ,,Hij is een thrillseeker'', zegt Verlinde. ,,Maar daar hoort ook de beperking bij dat er altijd wel weer iets nieuws is om te bereiken.''

Dat uit zich in de vele fronten waarop Van Erven Dorens actief is geweest. Zo is hij schrijver. Van toneelstukken en musicals die hij maakte met zijn beste vriend en neef, Niels, de broer van Dominique van der Heyde, en columns en verhalen in Propria Cures en Nieuwe Revu. Hij had ook prof-hockeyer kunnen worden, zei hij in Nieuwe Revu (,,ik had de discipline niet, wél het talent''). Hij schreef een boek, maar dat werd afgewezen bij een uitgever. Hij was ook zanger in een band en acteur in speelfilms.

Albert Verlinde en Reinout Oerlemans vinden hem een schrijver. ,,Hij vindt het heerlijk op zijn pc te rammen, letterlijk'', zegt Verlinde. ,,Een mooi draaiboek schrijven. Dat doet hij altijd zelf.'' Zijn vriend Antonie Kamerling, ziet het breder. ,,Hij is gewoon een multitalent. Dat niet alles gelukt is, of wat hij het beste kan, is irrelevant. Dat hij het allemaal dóet is belangrijker. Hij is een avonturier. Hij weet zelf niet waarheen de weg leidt.''

Hij wilde altijd al beroemd worden zegt NOS Journaalverslaggeefster Dominique van der Heyde. ,,Ik weet nog dat ik voor een cursus van mijn werk een filmpje moest maken. Beau was toen presentator van Talkradio. Ik vroeg hem voor de camera wat hij wilde worden. Toen zei hij zonder aarzelen, `de nieuwe Willem Ruis'. Mijn cursusleider zei toen hij het terugzag, `typisch zo'n jongen van wie we nooit meer iets zullen horen'. Maar ik zag meteen hoe hem dat zou lukken. Ik vind hem buitengewoon geestig, hij heeft lef.''

Regisseur, ex-programmadirecteur van RTL4 en mediakenner Bert van der Veer haalde hem naar de televisie. Van der Veer hoorde hem op Talkradio. ,,Als je nu `s ochtends naar al die ochtendprogramma's luistert, hoor je niet wat Beau toen deed. Zo adrem als hij was, zo fris inhaken op de actualiteit, hij deed het allemaal met het grootste gemak. Ik had geen idee hoe hij eruit zag, en als hij heel erg scheel was geweest was het natuurlijk niet gelukt. Maar toen hij kwam vond ik hem leuk om te zien en dat vond mijn secretaresse ook. Hij zei zelf, `o tv! leuk, dat ga ik doen'.''

Op tv is zijn grootste ambitie ,,de gevestigde orde aanpakken en laten zien hoe je wél leuke, humoristische tv kunt maken'', zo schreef hij in een e-mail naar zijn oude Propria Cures vrienden Marck Burema en Carel Helder. Hij is een groot bewonderaar van het type tv van Paul de Leeuw en Dave Letterman.

Zover is hij zelf nog niet. Eigenlijk is hij succesvol geworden in een genre televisie dat het minst bij hem past, vindt Tijn Sadée. ,,RTL Boulevard vond ik goed gemaakt'', zegt hij. ,,Maar ik dacht altijd, hij moet ook eens wat wilders doen. Ik miste het venijnige van Beau, die ironie. Ik vond het iets te braaf.'' Ook Minoesch Jorissen dacht dat Beau meer ,,de interviewhoek in zou gaan, niet dat oppervlakkige. Dat heb ik blijkbaar verkeerd gezien.''

Van Erven Dorens heeft het wel geprobeerd, meer inhoudelijker, vernieuwende programma's te maken. Maar dat mislukte. `Alles voor de kijkcijfers' bijvoorbeeld, zijn eerste programma. Van Erven Dorens moest er fragmenten op het randje vertonen, en erover van gedachten wisselen met programmamakers en publiek. ,,Je zag dat hij zich ongemakkelijk voelde in de rol van `shockeer-jongen''', zegt Bert van der Veer die het programma begeleidde. Ook de daaropvolgende talkshow Beau Rivage en `Beau-lywood' mislukten.

Bert van der Veer en Reinout Oerlemans wijten de mislukte programma's aan de timing. ,,Beau was er nog niet aan toe'', zegt Oerlemans. En aan de gebrekkige redactionele ondersteuning (Van der Veer). Maar een aantal ondervraagden denkt dat het ook komt, omdat Van Erven Dorens niet op zijn best is als hij een programma in zijn eentje moet leiden. Zijn grote kracht, is de duopresentatie, denken Sadée, Jorissen en Van der Veer.

Maar er is meer aan de hand. ,,Het lastige voor Beau is, dat hij inhoudelijke, vernieuwende, brutale tv wil maken, maar daarvoor eigenlijk onvoldoende bagage heeft'', zegt Bert van der Veer. ,,Zijn parate kennis laat hem soms in de steek. Als je een talkshow wil maken, moet je dingen in je hoofd hebben waar je je gasten mee kan `pakken'. Dat enerzijds wél inhoudelijker willen zijn, maar dat niet écht kunnen, is een lastige spagaat. Het zal de spagaat van zijn leven zijn.''

Bij Talpa is Beau van Erven Dorens nu ineens `Beau', een mediaster van de nieuwe generatie waarbij de voornaam volstaat. Bij het afscheid van RTL Boulevard liet hij de echo zien van zijn vierde, aankomende, kindje. Bij de introductie van de nieuwe zender Talpa liet hij een foto zien van zijn beste vriend, zijn in 1997 overleden neef Niels (`Nelis'), en vertelde erbij dat Niels zijn belangrijkste inspiratiebron in zijn leven was. En dat hij vanaf diens dood volwassen was geworden.

Tijn Sadée was een beetje verbaasd over de stap naar Talpa. Hij had erg moeten lachen om een reclamecampagne van Scarlet One, waarin Beau van Erven Dorens slechts gekleed in een degelijke onderbroek en slangenleren laarzen, te zien was. ,,Toen ik dat zag'', zegt Sadée, dacht ik: hee, hij incasseert nu een lekker groot bedrag, en vertrekt bij tv. Nu gaat hij weer wilde avonturen tegemoet. Dat hij nu doorgaat als respectabele anchorman met de brutale uitstraling, stelt me teleur.''

Zijn nichtje Dominique van der Heyde denkt dat hij naar Talpa ging omdat ,,hij het belangrijk vindt om zo langzamerhand serieus te worden genomen. Hij heeft nooit gespuugd op het lichte segment, maar zijn Talpa stap is wel bewust in de richting van de wat serieuzere journalistiek.'' Reinout Oerlemans noemt de overstap naar Talpa ,,een grote kans voor Beau die hij niet kon laten schieten''.

Albert Verlinde vindt dat hij net zo goed bij RTL had kunnen blijven als hij graag inhoudelijker programma's wilde maken. Zeker nu de kijkcijfers van NSE tegenvallen (zie kader). ,,[De presentatoren] Barend en Van Dorp tekenden nota bene de dag voor Beau een contract bij Talpa. Als Beau even gewacht had, had hij hun programma bij RTL over kunnen nemen. Dan was ik hem zeker gevolgd'', zegt Verlinde. ,,Dat dat er nu niet meer inzit, vind ik zonde. Ik mis hem. Dat merk ik nu hij weg is. Daphne Bunskoek, zijn opvolger, doet het geweldig. Maar dat bijzondere dat ik met Beau had, is er nog niet.''

Zijn vriend, acteur Antonie Kamerling, vermoedt dat Van Erven Dorens' keuze voor Talpa een opstapje is naar het ,,grotere werk. Hij kan nu ineens veel geld verdienen waarmee hij zijn vrijheid koopt om straks dingen te doen die hij leuk vindt. Ik denk dat we straks mooie films maken, samen.'' Bert van der Veer hóópt maar ,,dat hij een hoop geld krijgt bij Talpa. Want het is ook iemand die zich over twee jaar, op een berg in Italië, kan realiseren dat hij er eigenlijk helemaal niet bij hoort''.

Beau van Erven Dorens zelf, wil niet zijn hele leven geven aan tv, zo zei hij in een interview met VARA Magazine in 2003. ,,Kijk, ik wil iets doen waar ik een beetje wijzer van word. Niet financieel, maar dat het je intellectueel vormt. En ik zie bij de televisie helemaal niks wat ik zou kunnen doen en wat daaraan beantwoordt.''

Curriculum Vitae

1970 24 december, geboren in Haarlem

studie geschiedenis, politicologie, Nederlands, niet afgemaakt

1996 Talk Radio

1998 Alles voor de kijkcijfers, RTL4

1999 RTL Live, met Minoesch Jorissen

2000 Big Brother

2000 Programma's Beaulywood, Beau Rivage

2001 Film `Ik ook van Jou' met Antonie Kamerling

2001 Programma RTL Boulevard

2004 Film Feestje!

2005 NSE bij Talpa

Beau van Erven Dorens is getrouwd met Selly Vermeijden en heeft drie zoontjes onder wie een tweeling, geboren 2000. Het vierde kind wordt dit jaar verwacht. Van Erven Dorens is columnist bij het weekblad Nieuwe Revu.

    • Japke-d. Bouma