Een onderzeeër in Tweede Kamer

Vorige week maakte hij nog de vergelijking met een hondenhok, maar inmiddels weet Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn een betere. ,,Mijn werkkamer is net een onderzeeër. Ik blijf strijden totdat ik een andere heb.''

Nadat Nawijn zich in juni van de LPF-fractie had afgescheiden, heeft hij zijn intrek moeten nemen in het voormalige rijksarchief, aan de overkant van het Plein. ,,Het is een monumentaal pand met prachtige vergaderruimtes. Die worden nooit gebruikt, maar wij moeten in een archiefkamer met stalen balken zitten.''

Het ligt niet aan de grootte van de drie kamers, zegt Nawijn. Allemaal hebben ze een oppervlakte van twintig tot vijfentwintig vierkante meter. Maar er hangen op gezichtshoogte allemaal stalen balken. Vorige week heb ik mijn kop nog gestoten.'' Bovendien krijgen Nawijn en zijn vier medewerkers te weinig zonlicht.

Nawijn heeft zijn beklag gedaan bij Tweede-Kamervoorzitter Weisglas (VVD). Die is niet van plan het onafhankelijke Kamerlid een andere plaats te geven, dus heeft Nawijn de Arbeidsinspectie langs laten komen. Mocht Weisglas alsnog niet overstag gaan, dan overweegt Nawijn juridische stappen. ,,Het gekste van alles is nog dat ik volgens de Arbeidsinspectie zélf aansprakelijk gesteld kan worden door mijn medewerkers.''