Dubbelslag Mentsjov in Vuelta

De Russische wielrenner Denis Mentsjov heeft gisteren een dubbelslag geleverd in de Ronde van Spanje. De 27-jarige kopman van Rabobank won na de proloog in het openingsweekeinde ook de individuele tijdrit naar Lloret de Mar. Mentsjov heroverde de leiderspositie in de Vuelta. De Italiaan Alessandro Petacchi won zaterdag zijn derde dagprijs na een massasprint.

In de race tegen de klok boekte Mentsjov belangrijke tijdwinst op de onttroonde leider Roberto Heras. De Spanjaard van Liberty Seguros, drie keer winnaar van de Vuelta, bleek eens temeer een klimspecialist en geen tijdritspecialist. Op een traject van 48 kilometer kwam Heras al snel op achterstand, in de tussentijden was Mentsjov voortdurend sneller. Aan de streep had de Rus 49 seconden op Heras gewonnen.

Heras had onderweg nog handig gesmokkeld. De pionnen die op het wegdek het parkoers afbakenden, negeerde hij regelmatig. Zo koos hij vooral in de afdalingen de ideale lijn die Mentsjov en de anderen niet hadden. De jury gaf hem na afloop een tijdstraf van tien seconden, waardoor hij bijna een minuut inleverde op Mentsjov. In het tussenklassement heeft de Rus nu een voorsprong van 47 seconden.

Vandaag en morgen wordt Mentsjov op de proef gesteld in twee loodzware bergritten. Behalve Heras maken zijn landgenoten Sastre en Mancebo nog een kans op de eindzege. Zij staan respectievelijk derde en vierde in het klassement. Mancebo moet bijna twee minuten goedmaken op Mentsjov.

In de bergen zal Mentsjov zijn tactiek vooral op de concurrentie afstemmen. De Rabo's hebben niet de ploeg die in de bergen de koers kan controleren.