De man met de miljoenen zit in Marbella

Over tien dagen is het D-day voor tennissponsor René van den Berg. Dan zou hij zijn beleggers terugbetalen. De man die het geld zou hebben, lijkt nu gevonden.

In opdracht van zeven beleggers die mogelijk zijn gedupeerd door de Hilversumse valutahandelaar annex tennissponsor René van den Berg heeft een internationaal detectivebureau onderzoek gedaan naar de identiteit en verblijfplaats van Van den Bergs mysterieuze Joegoslavische zakenpartner. Rechercheurs van Ultrascan Advanced Global Investigation (UAGI) hebben vorige week aan hun opdrachtgevers gerapporteerd dat de bewuste Joegoslaaf, Dragan Petrovic, mogelijk in de Spaanse badplaats Marbella zit. UAGI is een ,,buitenlands'' bureau met een afdeling in Nederland. Het heeft ook een Nederlandse website.

Het zou deze ,,vermogende'' Joegoslavische zakenman zijn aan wie Van den Berg vanaf 2002 tientallen miljoenen euro's in contanten heeft gegeven, om te investeren in grond in Tsjechië. Van den Berg heeft sinds zijn faillissement in juni steeds verklaard dat op 15 september, vandaag over tien dagen, er 70 miljoen euro uit deze investering vrij zou komen. Daarmee zou hij de circa 1.400 beleggers kunnen terugbetalen die aan hem grote sommen geld hebben geleend. Volgens de curator van Van den Berg, Tony van Hees, hebben zij voor ruim 125 miljoen euro aan vorderingen bij hem ingediend. Curator Van Hees heeft Petrovic nooit kunnen bereiken op het mobiele telefoonnummer dat hij van Van den Berg had gekregen. Van den Berg beweert dat hij de enige is die de ,,vermogende Joegoslaaf'', die hij enkele jaren geleden op diens boot in Marbella had ontmoet, te pakken zou kunnen krijgen. Sinds hij op 22 juli in hechtenis is genomen, is hij daartoe niet in staat. Een voorstel van zijn advocaten om onder begeleiding zelf op zoek te gaan naar Petrovic en de 70 miljoen euro, is eind vorige maand door curator Van Hees afgewezen. De advocaat van Van den Berg, Sander van Luijk, vindt dat merkwaardig. ,,Als er op 15 september geen geld tevoorschijn komt, ligt dat niet aan Van den Berg, maar aan de curator. Die wil kennelijk geen oplossing.''

Een contactpersoon van UAGI liet vanochtend weten dat het onderzoek naar ,,ene D. Petrovic'' en zijn familie ,,in een zeer pril stadium verkeert''. De voorlopige rapportage is ,,vertrouwelijk maar helaas uitgelekt''. Het bureau bevestigt ,,sterke aanwijzingen'' te hebben, maar ,,geen onomstotelijk bewijs'', dat Petrovic ,,enkele jaren terug op dezelfde dag met Van den Berg in hetzelfde gebouw in Zug was''. Het geld dat Van den Berg aan Petrovic toevertrouwde is via een vennootschap in de Zwitserse stad Zug overgedragen.

De `liaison' van UAGI laat desgevraagd weten dat Petrovic ,,anderhalve week geleden'' nog in Marbella verbleef, en dat het bureau niet van plan is om hem direct te benaderen. ,,Dat zou een domme stap zijn, omdat hij dan mogelijk wegrent.'' De woordvoerder zegt ook de familie van Petrovic te bekijken, omdat die ,,in elk geval een criminele achtergrond heeft''. Dat zou blijken uit financiële documentatie uit Zwitserland. Curator Van Hees was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie. Hij heeft bij de detectives inmiddels informatie opgevraagd.

Vorige week werd bekend dat een groep van de 1.400 gedupeerde beleggers ook de tussenpersonen die voor Van den Berg werkten, aansprakelijk hebben gesteld voor de verdwenen miljoenen. Van den Berg zou zijn klanten vooral hebben gekregen via een netwerk van vijf zogenoemde `rayonhoofden'.

    • Philip de Witt Wijnen