Coffee & Jazz

,,Eigenlijk is Coffee & Jazz een ode aan een gelijknamig Indonesisch eethuisje waar altijd jazz wordt gedraaid. Het is een plek waar ik graag zit, een soort buurtkroeg waar mensen van verschillende pluimage komen. Er worden contacten gelegd, terwijl de eigenaar, een beetje rare snijboon, zijn plaatjes draait. De opnames met bassist Stefan Lievestro en drummer Pascal Vermeer waren aanvankelijk een soort cadeautje voor hem. De cd was alleen daar te koop. Totdat mijn Japanse label het in handen kreeg en het direct wilde uitgeven.''

Met het winnen van de prestigieuze Monk Award voor zijn compositie Memory of Enchantment ging de wereld voor de Nederlandse pianist, componist en bandleider Michiel Borstlap (Den Haag, 1966) open. Zeker toen jazzlegendes Wayne Shorter en Herbie Hancock het stuk op hun cd zetten en het nu een plek krijgt in de Real Book, hèt standardsboek voor jazzmusici. Typisch voor zijn generatie is Borstlap iemand die de hokjesgeest is ontstegen. Hij heeft een nieuwe trio-cd Coffee & Jazz, een nieuwe elektrische groep Elektron, hij geeft concerten in zijn huis aan de Amstel, componeert muziek voor films van Barry Alexander Brown en Spike Lee, en er is een nieuwe compositieopdracht van de emir van Qatar aanstaande.

,,Een cd met standards is niet het meest verrassende concept, nee. Maar omdat die jongen van dat eethuis altijd Keith Jarretts standards-albums draaide, dacht ik: ik maak ook een album met jazzklassiekers voor hem. Bovendien was ik er erg aan toe om na de Arabische opera Avicenna, die ik vorig jaar heb geschreven voor de koninklijke familie van Qatar, weer eens andermans noten te spelen. Ik was compleet leeg. Het was een zeer intense periode waarin ik dag-in-dag-uit composities schreef. Het kan dan zo lekker zijn om een fijne jazzstandard te herinterpreteren.

,,Je moet de muziek nooit platrepeteren. Het gaat juist om spontane jam. Hij speelt dit, hij doet dat en dan ga ik zó. Bij de eerste noten voel je het al of in de juiste state of mind zit. Op het album, dat ik zelf in Nederland heb uitgegeven, staat het nummer Autumn Leaves. Daar ging ik eens even goed voor zitten, alleen schoof de pianokruk mee opzij. Van schrik speelde ik een raar soort noot, die ik meteen daarna weer op moest zien te pakken. Dat is moeilijk en spannend tegelijk.

,,Jazz met mijn bands, pop met de zangeressen Trijntje Oosterhuis en Edsilia Rombley of klassiek, hier op mijn vleugel voor het raam. Ik kan in alle soorten muziek wat van mijzelf kwijt. Al vond ik het componeren voor die Arabische opera toch wel een heel creatief proces. Het schijnt dat ze hem nu helemaal opnieuw willen uitvoeren. Er ontbrak destijds een hoop. Zo was er geen mise-en-scène en vertoonde het libretto geen enkel menselijk element. Het kon allemaal beter en er is besloten daar opnieuw geld in te steken. Er komt nu een heel nieuw libretto, waardoor een deel van mijn oude muziek zal sneuvelen. Dat is jammer, maar goed, met een dit keer ruime deadline kan ik er vast weer wat moois van maken. En het blijft eervol om voor zoń sjeik te spelen.''

Michiel Borstlap Trio: Coffee & Jazz. Concerten: 11/9 Souk Festival in Concertgebouw, Amsterdam. 16/9 Cd-presentatie in Paradiso, Amsterdam. Info: www.michielborstlap.com

    • Amanda Kuyper