Coach Eenhoorn waakt voor optimisme

Hoewel zijn honkbalploeg de eerste serieuze krachtproef op het wereldkampioenschap glansrijk had doorstaan, waarschuwde bondscoach Robert Eenhoorn gisteren na de 6-2 overwinning op Zuid-Korea voor optimisme. ,,We hebben onszelf in een goede positie gebracht maar we moeten het nog wel afmaken'', wees Eenhoorn op de nog benodigde twee zeges voor een kwartfinaleplaats.

De bondscoach had weliswaar ,,een goed gevoel'' overgehouden aan de zege op Zuid-Korea, wereldkampioen in 1982 en nog nooit eerder verslagen door Nederland op een WK. Maar Eenhoorn waakte voor een hosannastemming nadat Nederland had afgerekend met de belangrijkste concurrent voor de vierde plaats in poule A.

Eerst maar eens winnen van zwakker geachte landen als Brazilië (morgen) en Zuid-Afrika (donderdag) was de achterliggende gedachte van Eenhoorn, die een compleet team heeft weten te smeden van amateurs uit de Nederlandse hoofdklasse en profs uit de Noord-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse minor leagues. Naast de traditioneel sterke defensie heeft Eenhoorn in zijn Nederlands-Antilliaanse keurkorps een aantal productieve slagmensen. Zoals de powerhitters Ivanon Coffie, Eugene Kingsale en Sharnol Adriana en `precisiehitter' Dirk van t Klooster.

In drie wedstrijden kwam de Nederlandse slagploeg tot maar liefst 36 hits, mede door het bescheiden weerwerk van de werpers van China (13-3 overwinning) en Zweden (18-0). Met de startende werper Choi Sung Dae van Zuid-Korea hadden de slagmannen gisteren aanzienlijk meer moeite. Pas in de vijfde inning, toen catcher Chairon Isenia de eerder opgelopen achterstand verkleinde tot 2-1, begon de slagploeg te draaien. Om vervolgens in de zevende inning voor de ommekeer in de wedstrijd te zorgen door vier man over de thuisplaat te slaan: 5-2. ,,We hebben al vaker laten zien dat als het eenmaal gaat lopen, we ook meerdere punten in een slagbeurt maken'', zei een tevreden Eenhoorn.

Behalve de slagploeg hebben ook de werpers de bondscoach tevredengesteld. Na de degelijke optredens van de startende werpers Rob Cordemans en David Bergman tegen respectievelijk China en Zweden, was het gisteren de beurt aan `starter' Diegomar Markwell. De pitcher van Neptunus hield zijn ploeg, die moeizaam begon aan het duel met Zuid-Korea, zeven innings lang op de been.

Aan het onopzettelijk raken van een Zuid-Koreaanse slagman, die met vermoedelijk een hersenschudding het veld moest verlaten, had Markwell een slecht gevoel overgehouden. Maar het had zijn spel noch zijn concentratie beïnvloed, zo verzekerde hij. ,,I had a job to do so I had to stay focused'', aldus de Antilliaanse werper. ,,Ik moest proberen mijn ploeg in de wedstrijd te houden. We zijn hier om te winnen.''

Gezien de productiviteit en potentie van de slagmannen, gecombineerd met een goede werpersstaf en een degelijke defensie, is enig optimisme gerechtvaardigd. Nederland, dat op het WK in Cuba twee jaar geleden niet tot de kwartfinales wist door te dringen, heeft een complete ploeg honkballers die eenheid en spelplezier uitstralen. En de wil om te winnen, zo bleek gisteren.

Het team van Eenhoorn raakte niet in paniek na de 2-0 achterstand, maar wachtte koel zijn (slag)beurt af om de stand in zijn voordeel om te buigen. ,,We hebben spelers met verschillende rollen en die hebben ze tot nu toe perfect uitgevoerd'', noemde Eenhoorn gisteren desgevraagd het grootste pluspunt dit WK.

Aangewezen slagman Sidney de Jong wees op de ,,groei van het Nederlands team'', dat al enkele jaren uit een vaste kern bestaat. De spelers kennen elkaar goed. Volgens De Jong zit het met de team spirit en chemie tussen de spelers goed. ,,We hebben samen hetzelfde doel en stimuleren elkaar. Alle hoofden staan dezelfde kant op.''

    • Pieter de Vries