Breed verzet tegen opvatting Kroes over corporaties

Minister Dekker (VROM, VVD) is het oneens met Europees commissaris Kroes van mededinging die vindt dat de woningcorporaties een flink deel van hun woningbezit moeten verkopen. Dekker verlangt wel een strikt onderscheid tussen commerciële en sociale activiteiten van de corporaties, bevestigt een woordvoerder. Ook een meerderheid van de Kamer verzet zich tegen gedwongen verkoop.

Het ministerie van VROM en de EU overleggen sinds 2002 over de activiteiten van de woningcorporaties. Dat gebeurt op verzoek van Nederland. Kroes en de Europese Commissie vinden nu dat de corporaties met staatssteun huizen verhuren aan mensen met een goed inkomen. Hierdoor ontstaat oneerlijke concurrentie met commerciële verhuurders. Dat is tegen de regels van `Brussel', zo heeft Kroes in juli per brief laten weten. In een toelichting wees ze erop dat corporaties voordelige leningen kunnen sluiten en weinig belasting betalen. Het gevolg van de Brusselse opstelling zou volgens de woningcorporaties kunnen zijn dat grote delen van de woningvoorraad moeten worden verkocht en de huren gaan stijgen.

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, GroenLinks en SP vindt dat de commissie zich niet op deze manier met de Nederlandse volkshuisvesting moet bemoeien. De Kamerleden willen op korte termijn een debat met Dekker over deze kwestie. Ook Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, wil spoedoverleg op het ministerie van VROM. Aedes vreest onrust over de huurders.

In een overleg met de Tweede Kamer liet Dekker al weten dat ze de corporaties gaat vastpinnen op hun sociale taken zoals het bouwen van voldoende huurwoningen voor de sociale sector en de aanpak van verloedering in oude stadswijken. ,,Corporaties moeten een bepaald percentage van hun jaarlijkse investeringen inzetten op hun primaire opgave'', zei Dekker toen. Ze wil volgend jaar al (vennootschaps-)belasting laten heffen op hun commerciële activiteiten. Eind oktober stuurt ze hierover een brief naar de Kamer.

Koepelorganisatie Aedes stelt dat de kracht van het Nederlandse model vooral zit in de diversiteit van de inkomensgroepen in huurwoningen. ,,Zowel nationaal als internationaal bestaat hier grote waardering voor'', aldus Aedes-voorzitter Van Leeuwen.