Bescheidener

Minder maar beter Europa. Dat moet het zo ongeveer worden van het Nederlandse kabinet. Of, in de woorden van staatssecretaris Atzo Nicolaï (Europese Zaken, VV) vlak voor de zomervakantie in een toespraak voor Instituut Clingendael: ,,Een beter Europa is een bescheidener Europa.''

Als alles loopt zoals het moet lopen, gaat het Europees Parlement daar deze week in Straatsburg invulling aan geven. In het zonovergoten Straatsburg zullen Europese volksvertegenwoordigers zich buigen over de bescherming van werknemers tegen optische straling, waaronder de zon. Het gaat om een Europese wet die inmiddels in de wandeling de Ambre Solaire-richtlijn is gaan heten. Dat wil zeggen onder een aantal Nederlandse europarlementariers. Die vonden, nadat de Nederlandse bevolking in juni in het veelbesproken referendum over de Grondwet hadden laten blijken weinig met Europa op te hebben, dit voorstel nu een schoolvoorbeeld van overbodige Europese regelzucht. Of en hoe werknemers beschermd moesten worden tegen de zon, dat kan toch waarachtig wel in de landen zelf bekeken worden.

Europarlementarier Ria Oomen (CDA) kon in juli trots melden dat het haar was gelukt een meerderheid te vinden die vond dat de bescherming tegen de zon uit de richtlijn moest worden gehaald. Dat betrof alleen de commissie sociale zaken. Deze week moet blijken of het parlement daar ook zo over denkt.