Berisha benoemd tot premier Albanië

In Albanië is zaterdag, twee maanden na de parlementsverkiezingen van 3 juli, oppositieleider en ex-president Sali Berisha benoemd tot premier.

Berisha, leider van de Democratische Partij, controleert met enkele kleine bondgenoten 81 van de 140 zetels in het parlement. Hij heeft tien dagen de tijd om een regering te vormen.

De benoeming van de nieuwe premier heeft zeer lang op zich laten wachten als gevolg van ruzie over de uitslag van de verkiezingen in drie districten en de weigering van de regerende socialisten om hun nederlaag te erkennen. Uiteindelijk hakte de centrale kiescommissie eind vorige week de knoop door; ze riep de Democratische Partij tot winnaar uit. Dat maakte voor president Alfred Moisiu de weg vrij om Berisha tot premier te benoemen.

De 60-jarige Berisha keert na acht jaar aan de macht terug. Hij werd in 1997 gedwongen als president af te treden nadat een schandaal rond dubieuze piramideschema's het land in anarchie had gestort. Berisha heeft beloofd belastingen te verlagen en de bureaucratie te stroomlijnen. Hij heeft ook gezegd de corruptie te bestrijden en de politie en de veiligheidsdiensten te reorganiseren. Volgens een recent rapport van de Wereldbank is de corruptie sinds 1997 verviervoudigd. Ook de drugssmokkel is de afgelopen jaren toegenomen; jaarlijks wordt via Albanië voor naar schatting twee miljard euro aan Afghaanse drugs naar West-Europa gesmokkeld.