Amerikaan Blake slaat Spanjaard Nadal uit toernooi

James Blake zorgde zaterdag voor een grote sensatie door Rafael Nadal uit het toernooi van de US Open te slaan. De Amerikaan rekende voor een uitzinnige menigte in vier sets af met de jonge Spanjaard: 6-4, 4-6, 6-3 en 6-1. Blake gaf daarmee een vervolg aan zijn opmerkelijke comeback. De tennisser brak vorig jaar bij een val een nekwervel, en raakte voor een deel verlamd in zijn gezicht. In hetzelfde jaar overleed zijn vader.

Lleyton Hewitt heeft gisteren in New York na een sensationeel gevecht met Taylor Dent de achtste finales van de US Open bereikt. De Australische tennisser had drie uur en 21 minuten nodig om zijn Amerikaanse tegenstander in vijf sets uit te schakelen: 6-3, 3-6, 6-7, 6-2 en 7-5.

Het duel tussen Hewitt en Dent was een prachtige botsing tussen twee stijlen: de levende muur tegen de aanvaller. Voor de volgepakte tribunes van het Arthur Ashe Stadium voerden de twee profs een tennisshow op. De beste partij van de US Open tot dusver eindigde in een vijfde set. Hewitt wist net iets beter zijn zenuwen onder controle te houden en kon op het vierde matchpoint toeslaan.

Ook titelverdediger Roger Federer plaatste zich voor de vierde ronde van de US Open. Hij versloeg zaterdag in drie sets de Belg Olivier Rochus: 6-3, 7-6 en 6-2. Federer speelt nu tegen de Duitser Nicholas Kiefer voor een plaats in de kwartfinale. Kiefer won in vier sets van de Fransman Arnaud Clement: 6-4, 6-7, 6-4 en 6-1.

Met Peter Wessels verdween vrijdagnacht de enige en laatste Nederlander uit het toernooi. De 27-jarige tennisser liet tegen de in een vormcrisis verkerende David Nalbandian een grote kans op een stunt liggen. Zoals zo vaak maakte Wessels op de belangrijke momenten kinderlijke fouten en kon hij het niet opbrengen de hele partij geconcentreerd te blijven. Het was veelzeggend dat Wessels zelf vond dat hij New York ,,met opgeheven hoofd'' kon verlaten.

Bij de vrouwen deed de Belgische Kim Clijsters goede zaken. Zij plaatste zich gisteren voor de kwartfinale van de US Open door een overwinning in twee sets op de Venezolaanse Maria Vento-Kabchi. Clijsters won met 6-1 en 6-0. Ze had voor haar zege 42 minuten nodig. In de kwartfinales ontmoet Clijsters Wimbledon-kampioene Venus Williams die zich ten koste van haar zus Serena plaatste.

De als eerste geplaatste Russin Maria Sjarapova maakte met 6-2 en 6-1 een einde aan de gestage opmars van Sania Mirza, die als eerste Indiase ooit de vierde ronde van een grandslamtoernooi wist te bereiken. Sjarapova treft in de volgende ronde haar landgenote Nadia Petrova. Petrova rekende in twee sets (7-6 en 7-5) af met de Tsjechische Nicole Vaidisova.

Ook de Belgische Justine Henin plaatste zich voor de achtste finales. De Waalse versloeg de Zuid-Koreaanse Yoon-jeong Cho met 6-0 en 7-6.