`All Blacks' winnen Drielandentoernooi

De 34-24 zege van de Nieuw-Zeelandse All Blacks op het rugbyteam van Australië in Auckland betekent dat de nationale trots van de Kiwi's dit jaar alle grote prijzen heeft gewonnen.

Eerder werd het team van de Britse Eilanden (The Lions) in een interlandserie in Nieuw-Zeeland met 3-0 verslagen en werd het duel met Australië om de Bledisloe-beker gewonnen. De zege van afgelopen zaterdag op de Wallabies betekent dat Nieuw-Zeeland zich ook winnaar kan noemen van het Drielandentoernooi, waaraan verder het rugbyteam van Zuid-Afrika deelneemt.

De conclusie van de Nieuw-Zeelandse sportpers is unaniem. De All Blacks zijn nu weer het sterkste team ter wereld. Een rugbyjournalist van het dagblad The Dominion Post in Wellington schreef vandaag: ,,Het is duidelijk dat Nieuw-Zeeland de kwaliteiten heeft om de wereldbeker over twee jaar te winnen.''

Nieuw-Zeeland, het enige land ter wereld waar rugby de belangrijkste sport van het land is, verspeelde zaterdag bijna een veilig lijkende voorsprong. Nadat de All Blacks al snel een voorsprong van 20-0 hadden genomen, lieten ze vlak voor en na de pauze de Australiërs bijna nog langszij komen: 20-19.

Door een even slappe fase in de uitwedstrijd tegen Zuid-Afrika liepen de All Blacks zo het enige verlies in het Drielandentoernooi op. Nu maakten de mannen van aanvoerder Tana Umaga het karwei wel keurig af.

En zo verlieten de Wallabies – twee keer wereldkampioen – het veld van Eden Park in Auckland in de wetenschap dat ze vijf interlands op rij hebben verloren. Dat heeft ongetwijfeld personele consequenties voor spelers en management van Australië, zo is de algemene verwachting Down Under.

    • Hans van Kregten