Zon, zee & zoenen. Veel zoenen. Meidenvakantie in Portugal

Met een groep vriendinnen, allemaal rond de 18, vierde Laura van Zuylen afgelopen maand vakantie in Albufeira. Een reisverslag vol disco- en strandavonturen

Al dagen van te voren zag ik op tegen dit onbekende moment, want de eerste keer schijnt altijd het pijnlijkst te zijn. De bikini-lijn harsen leek mij echter noodzakelijk voor de vakantie die ik tegemoet ging. En pijn deed het wel, maar daarna was ik gelukkig. Nu kon ik samen met een vriendin 15 dagen zorgeloos naar Albufeira.

De dag van onze aankomst gingen wij natuurlijk meteen uit, en de volgende dag zien mijn vriendin en ik, vergezeld door een kater, voor het eerst het idyllische strand Albufeira. De zon schijnt fel, het zand is zacht en wit, de zee woest en donkerblauw en overal liggen prachtige goudbruine Portugezen. Wij rusten uit van de afgelopen nacht, en komen voldaan en bruin terug om ons klaar te maken voor de komende avond. Dit patroon van strand en uitgaan herhaalt zich de rest van onze vakantie, met de ene keer de zee en de andere keer het zwembad bij ons appartement als afkoelplaats.

De tweede nacht zien wij het geweldige Kadoc: een enorme discotheek met verschillende zalen en verschillende muziekstijlen, grote tuinen met planten, terrassen en schommelstoelen, een aantal mannen en vrouwen met pruiken en glimmende pakken die rondlopen op stelten en vrouwen die op kleine podia met fakkels staan te dansen. Zoiets zouden we ook in Amsterdam moeten hebben, alleen dan met overdekte tuinen.

HETE BOBBY

Als wij terugkomen en willen gaan slapen, belt er een jongen aan, met de bijnaam Bobby. Wij hebben hem die dag ontmoet en hij is heel aardig en grappig, en wanneer hij zegt dat hij geen zin heeft om naar zijn eigen appartement terug te gaan, nodigen wij hem gastvrij uit om te blijven slapen. Helaas vat hij het woord `slapen' anders op dan de bedoeling was. Wij willen namelijk echt slapen, maar hij heeft zin in een trio, en ligt met snelle hartkloppingen, heet en hijgend in het midden van ons bed, steeds vragend ,,Hebben jullie het ook zo warm?!'' Mijn vriendin is slim, draait zich om en gaat slapen; toen lag ik alléén met Hete Hijgende Bobby. Uiteindelijk heb ik hem met moeite de deur uitgewerkt. Kort daarna ontmoeten wij ook vrienden van Hete Hijgende Bobby; dan hijgt hij niet meer maar houdt wijselijk zijn mond.

Tijdens onze vakantie organiseert Gogo-tours, onze reisorganisatie, twee kroegentochten: één door het oude deel van Albufeira, de andere door het nieuwe deel. De kroegentocht in Oud-Albufeira bestaat uit een karaokebar en een aantal café's met après skihut-muziek. Het is aanvankelijk wel gezellig, maar niet heel bijzonder. Het wordt pas interessant bij de laatste club `Twist'. Daar komt een groep jongens binnen met half-lang haar, polo's, roze t-shirts en overhemden: een originele groep Leidse studenten, aangesloten bij Minerva. Mijn vriendin en ik storten ons als roofdieren op de groep: zij zijn kansloos.

SOA ON THE BEACH

Hij is half-Italiaans, met een roze polo met groene streepjes. Later eindigen wij op het strand, ik met mijn gezicht naar de zee, hij met zijn gezicht naar een rotswand. Achter hem zie ik een karretje met een groot fel licht, dat het zand glad maakt voor de volgende dag, maar we trekken ons er niets van aan. Na mijn vakantie hoor ik via via dat hij een soa had of heeft; wat ben ik blij dat het bij handwerk is gebleven.

De andere kroegentocht was op de Strip, dé uitgaansstraat in het nieuwe gedeelte van Albufeira. Wij komen onder andere in Liberto's, een chique discotheek, met een licht oosters uiterlijk. Ik merk dat het Portugese bloed van mijn overgrootmoeder opspeelt en sneller door mijn aderen gaat stromen: tussen al deze mooie Portugezen, is er één opvallend mooi. Een donkere jongen met felgroene ogen. Hugh.

Daarna trekt de groep van Gogo-tours-leden verder, om te eindigen in Kiss. Daar ontdek ik dat er nu vijf jongens met wie ik gezoend heb in één ruimte zijn, onder wie een Portugese dj en de Leidse herpes-student. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan, en het gaat ook niet goed. De student is in zijn groene Ralph Lauren-overhemd zo onweerstaanbaar, dat ik pas later zie dat DJ Mr. Ray, achter hem staat. Dan vlucht ik heel snel de discotheek uit, naar huis.

Wij ondernemen ook nog twee keer een tocht naar Lissabon, en beide keren vertrekt ons vervoermiddel om half zeven; de ene keer 's ochtends, de andere keer 's avonds. De eerste keer zien wij de enorme pleinen, grote huizen, brede boulevards en hebben bij Castelo de Sao Jorge een prachtig uitzicht over de Taag, met daarachter het Jezusbeeld en de hele lange brug.

UIT IN LISSABON

De tweede keer is de brug verlicht en zien wij Lissabon bij nacht. Wij meeten vrienden die bij een dorpje vlakbij Lissabon verblijven. Deze jongens weten ook wel hoe je moet drinken, dus het wordt gezellig. Al snel slaat iedereen de armen om elkaar heen, voeren wij de vissen in de Taag, en lachen de rozenverkopers weg. Wij willen uit, en uiteindelijk eindigen wij in Cosmos: een soort donker hol, waar overbekende top 40-muziek wordt gedraaid met een Portugese beat er onder. Na een tijd begint het toch wat te vervelen en vertrekken wij, met z'n vijven in een taxi gepropt, naar een mooie, grote, witte villa met tennisbaan en een zwembad.

De avond daarna is de Dutch Night in Kiss. Een avond, gereserveerd Nederlandse jonge toeristen. Wij vrezen het ergste, en drinken als voorbereiding een fles vodka leeg, want wij verwachten André Hazes, Guus Meeuwis en René Froger. De muziek blijkt echter wel leuk, maar dan is het al te laat: wij zwalken lachend rond, ik zoen twee jongens tegelijk, en de dronkenschap zorgt voor de enige ruzie deze vakantie, die eindigt met: ,,Lau, Lau, doe je dan wel open straks?'' ,,Ik zie wel!!'' En strompelend op een kapotte hak stort ik knock-out op bed met de deur wagenwijd open.

De dag daarna is alles echter al weer goed en maken wij ons klaar voor de boottocht: liggend op een catamaran en uitkijkend over de turquoise zee, worden wij bruin en praten wij met gezellige jongens uit Twente. Daarna wordt er gebarbecued op een verlaten strand. Een paar dagen daarna horen wij schokkend nieuws van onze reisleider: ,,Hij vloog in brand en toen moest iedereen er van af springen. Niets bijzonders!''. Wij zijn toch blij dat wij dit niet hebben meegemaakt, ook al was het niet bijzonder, en was alles onder controle.

Onze laatste avond eindigt met nachtzwemmen. Mijn vriendin staat met haar jongen aan de ene kant van het zwembad, ik met de mijne aan de andere en later staan wij met z'n tweeën onder een hete douche. We blijven er zo lang onder, dat onze vingers gerimpeld zijn en er koud water uit de douchekop stroomt. Het was een goede laatste avond, en voldaan stappen wij de volgende dag het vliegtuig in.

    • Laura van Zuylen