Wereld biedt VS hulp aan voor herstel schade

Tientallen landen, van arm tot rijk, hebben gisteren de Verenigde Staten aangeboden te helpen bij het herstel van de schade die de orkaan Katrina heeft aangericht.

Zij werden bedankt door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice. Volgens Rice hadden tot gisteren bijna zestig landen hulp aangeboden. Ze zei dat ze geroerd was door een aanbod van Sri Lanka, vorig jaar zelf het slachtoffer van de tsunami.

Rice sprak van een ,,dringende, warme en medelevende reactie van de internationale gemeenschap''. De minister zei dat geen aanbod was afgeslagen. Zij bezoekt dit weekeinde het rampgebied in Alabama, waar haar familie vandaan komt. Haar ministerie heeft een taskforce ingesteld om de hulpaanbiedingen te kanaliseren. De hulp loopt uiteen van helikopters tot tenten, en van medische voorzieningen tot donaties.

Onder de landen die helpen zitten bondgenoten als Japan, Duitsland, Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië. Maar ook critici van de VS als Cuba en Venezuela willen hulp bieden. De president van Venezuela, Chavez, heeft aangeboden goedkope benzine te leveren aan de VS. (AP, Reuters)

Onze Haagse redactie voegt hieraan toe: Nederland stuurt een fregat met hulpgoederen en reddingsmateriaal naar New Orleans. Het fregat, de Hr.Ms. Van Amstel, vertrekt op korte termijn vanuit de Antillen en kan binnen vier tot vijf dagen in het gebied zijn om de Amerikanen hulp te verlenen. Dat maakte premier Balkenende gisteren bekend.

Nederland loopt met het sturen van het fregat vooruit op een formeel Amerikaans verzoek. Tot nu toe zijn er alleen ,,contacten'' geweest, maar als dat verzoek er komt, is het fregat alvast onderweg is, aldus Balkenende. Het fregat neemt extra hulpmiddelen aan boord en noodrantsoenen, evenals twee helikopters voor medische evacuatie, extra mariniers en aanvullende kleine vaartuigen zoals rubberboten. Ook kan het schip dagelijks duizend liter drinkwater halen uit zeewater.

Balkenende zei dat Nederland ook andere expertise en middelen heeft aangeboden. Het gaat onder meer om expertise op het gebied van wateroverlast en dijkdoorbraken.