Verdachte in de zaak Natalee vrijgelaten

De hoofdverdachte in de zaak rond de vermiste Amerikaanse toeriste Natalee Holloway komt vandaag vrij op Aruba. De rechter oordeelde donderdag dat zijn voorlopige hechtenis met dertig dagen mag worden verlengd, maar besloot tevens een verzoek van de advocaat in te willigen om deze hechtenis te schorsen.

,,Hij komt zaterdag vrij'', zegt de advocaat van de 18-jarige Nederlander, Anthony Carlo. De Surinaamse broers die vorige week opnieuw werden gearresteerd in verband met de Holloway-zaak, zijn eveneens op vrije voeten gesteld. Het openbaar ministerie is tegen de vrijlating van de verdachten in beroep gegaan.

Holloway, die op Aruba met een groep klasgenoten het behalen van haar schooldiploma vierde, verdween op 30 mei. Ze werd voor het laatst gezien met de drie jongens buiten een populaire bar in de Arubaanse hoofdstad Oranjestad. Grootscheepse zoekacties, onder andere met Nederlandse F16s, hebben geen spoor van Holloway opgeleverd.

Op 9 juni werden de drie gearresteerd. Op 4 juli werden beide broers wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten, de voorlopige hechtenis van de Nederlandse verdachte werd toen met zestig dagen verlengd. Die termijn loopt vandaag af.

De rechter ging akkoord met het verzoek van het Arubaanse openbaar ministerie om de voorlopige hechtenis met dertig dagen te verlengen. Daarbij is ook bewijsmateriaal overlegd over een nieuwe zaak, waarin naaktfoto's zouden zijn gemaakt van een 14-jarig meisje. In verband met deze zaak is ook een vriend van de Nederlandse verdachte gearresteerd. De fotosessie vond plaats vóór de verdwijning van Holloway.