Trein- en perronverbod voor laptopdieven kan helpen

Het verslag over de `kleine' criminaliteit rond station Duivendrecht laat zien hoe halfslachtig wordt opgetreden (NRC Handelsblad, 27 augustus).

Het fenomeen van de `klop-op-het-raam-en-vraag-stellen' terwijl achter je je spullen worden weggesnaaid is al vele, vele jaren aan de orde van de dag. Nog steeds dezelfde truc en we laten het dag na dag gebeuren! Als je even oplet herken je het gespuis meteen (zoals ook uw verslaggevers direct door hadden hoe de dieven te werk gaan). Maar de conducteurs zitten in de eerste klas achter de Spits en de wetshandhavers kijken collectief weg en delen nu en dan een doekje voor het bloeden uit (teampje hier, cameraatje daar). Als burgers durven we blijkbaar ook niet de handen ineen te slaan, de alerte enkeling niet te na gesproken. We dweilen een beetje en laten de kraan wagenwijd openstaan.

Waarom niet levensgrote borden op station Schiphol met illustraties van de trucs waar je niet in moet trappen in plaats van te waarschuwen voor `pickpockets? Dit zijn geen `pickpockets'. Of past dat niet in het rooskleurige pr-beleid van de hoofdstad? Iemand die op het laatste moment uit de trein stapt met een laptop onder zijn arm, zou je naar zijn identiteitsbewijs kunnen vragen. Waarom geen trein- en perronverbod voor deze draaideurcriminelen? Als een straat- of stadionverbod te handhaven is, dan moet dit met die paar smalle ingangen ook te doen zijn.

    • D. Putman Cramer