Transfers tot 1/8?

Bij PSV en Roda JC vertrokken na de seizoenstart nog spelers. Moet sluiting van de transfermarkt (1/9) voor profvoetballers een maand vervroegd worden om de voorbereiding niet te verstoren?

Jan Reker, directeur Coaches Betaald Voetbal (CBV): ,,In het geval van PSV (raakte afgelopen week verdedigers Lee en Bouma kwijt na eerder vertrek van Vogel, Van Bommel en Park, red.) is sluiting van de transfermarkt per 1 augustus een stuk beter in de voorbereiding op de Champions League. Ook voor andere teams geeft het meer rust. Clubs hebben ook langer de tijd om eventuele vervangers te zoeken. Sluiting per 1/8 is beter dan zoals het nu is. Een clausule in een doorlopend contract, waarin je vastlegt dat een speler tussentijds – maar wel voor een bepaalde datum – weg mag als er een andere club komt, is een optie. Dat geldt ook voor trainers die zich tussentijds willen verbeteren.''

Ger Lagendijk, zaakwaarnemer van Bouma (verhuisde afgelopen week van PSV naar Aston Villa): ,,Voordeel van sluiting per 1/8 is dat de voorbereiding op het seizoen rustiger verloopt. Probleem is dat die datum niet overal handig is, want in Italië of Spanje begint de competitie later. Mijn voorkeur gaat uit naar het open laten van de transfermarkt tot in maart. Een speler die tussentijds teleurgesteld raakt in zijn nieuwe club, moet weg kunnen. Geen beperkingen meer is het beste systeem. Het is absurd dat spelers die tijdens het seizoen van club wisselen, een bepaalde periode niet speelgerechtigd zijn in de Champions League. Een clausule in het contract (speler mag tussentijds weg voor bepaalde datum, red.) moet je niet algemeen invoeren en verplicht stellen. Dat moet je individueel regelen. Gaan club en speler akkoord met die bepaling, dan is er geen probleem.''

Keje Molenaar, advocaat en oud-speler Ajax en Feyenoord: ,,Ik ben voorstander van sluiting op de vrijdag voor het eerste competitieweekeinde, met verschillende data voor de verschillende Europese competities. Je moet dat niet individueel regelen met clausules in spelerscontracten, hoewel dat juridisch houdbaar is als beide partijen daarmee akkoord gaan. Ik ben voor een collectieve regeling met een eerdere sluitingsdatum. Dat moet de FIFA (wereldvoetbalbond, red.) internationaal regelen. Voordat de competitie begint, moet de selectie vaststaan. Je bent ook de hele voorbereiding met een vaste groep bezig. In de winterstop kun je eventueel een transfertermijn inlassen, voor het begin van de tweede competitiehelft. Wat nu met Koné (spits van Roda die na begin seizoen vertrok naar PSV, red.) gebeurde, is keiharde competitievervalsing. Van Roda (verloor thuis zonder Koné met 3-0 van PSV, red.) was vorige week niets meer over. Dat zo'n belangrijke speler als Koné – het gezicht van Roda – na het begin van de competitie vertrekt, getuigt van minachting voor het publiek. Ik snap niet dat PSV dit deed, het is de macht van het kapitaal. Onbegrijpelijk dat niet wordt opgetreden tegen deze misstand en dat coach Stevens van Roda zich dit laten aanleunen.''

Louis Everard, jurist en directeur Vereniging van Contractspelers (VVCS): ,,De sluiting van de transfermarkt vervroegen is een ongewenste beperking van de mobiliteit van spelers. Ik ben eerder voorstander van het tegendeel: het oprekken van die grens tot bijvoorbeeld medio maart. Een club kan bijvoorbeeld financieel in gebreke blijven en dan moet een speler tussentijds weg kunnen. Ook als een speler geen basisplaats meer heeft als gevolg van het aantrekken van een andere speler, moet hij tussentijds kunnen vertrekken. Binnen reële grenzen, moet er vrij verkeer van werknemers zijn. Een deadline voor transfers is een vervelende beperking van de FIFA. Ook een clausule in het contract (speler mag tussentijds weg voor bepaalde datum, red.) is een beperking van het vrije verkeer van werknemers.''

    • Pieter de Vries