Top 12

Vorige week vond op het kantoor van de Amsterdamse zakenman Max Abram de Modalfa Top 12 plaats. Abram, zelf een meer dan uitstekend bridger, ondersteunt al zo'n jaar of 25 het topbridge, waaronder bridgeclub Modalfa, genoemd naar een van zijn investeringsmaatschappijen. De Top 12 is uitgegroeid tot het sterkste toernooi voor Nederlandse spelers. Alle kernploegparen doen er aan mee en de bovenkant van de Meesterklasse. Om u een indruk te geven van de kracht van het veld: twee jaar geleden sloten wereldkampioen Bauke Muller met zijn partner en Europees kampioen Simon de Wijs de Top 12 met een laatste plaats af. Vorig jaar won dit paar, maar verleden week eindigde het weer als laatste. Deze keer ging de overwinning naar Huub Bertens en Ton Bakkeren. De Tilburgers leverden felle strijd met Bas Drijver en Maarten Schollaardt, die tweede werden. Van Bakkeren en Bertens is bekend dat zij zwaar investeren in hun partnership. Zij hebben jaren geschaafd aan hun biedsysteem, een eigen versie van een vijfkaart hoge kleur-systeem. Op onderstaand spel waren zij de enigen die het juiste eindcontract wisten te bereiken. Het leverde Bakkeren en Bertens 66 cross-imps op.

W/Allen

♠ 10 3

♡ H B 10 6 4

♦ 3

♣ 8 6 5 4 2

♠ V 9 2

♠ A 8 7 5

♡ 9 7

♡ A 8

♦ A H 10 6 5 4

♦ B 9 7 2

♣ H 10

♣A V 7

♠ H B 6 4

♡ V 5 3 2

♦ V 8

♣ B 9 3

West

Noord

Oost

Zuid

Bertens

Bakkeren

1♦

pas

1♠

pas

2♦

pas

2SA

pas

3♠

pas

4♣

pas

4♦

pas

4♡

pas

4SA

pas

5♦

pas

6♦

pas

pas

pas

2SA was een forcing relay; 4♣ en 4♦ waren controles; 4SA was RKC Blackwood en 5♦ gaf drie key cards aan. Noord kwam uit met harten. Huub Bertens wikkelde het snel af. Hij won het aas, sloeg twee hoge troeven, incasseerde 3 hoge klavers, gooide zijn hartenverliezer weg, troefde een harten, incasseerde ♠A en speelde schoppen. 12 slagen. Goed geboden en goed gespeeld. Ook met ♠heer-tweede in noord is het contract nog gemaakt, omdat noord dan in de dubbelrenonce moet spelen.

    • Jan van Cleeff