TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR ZONDAG

ACTUALITEITEN

Netwerk. Eerste aflevering van een onregelmatige serie over de toekomst van Nederland. Als we Nederland helemaal opnieuw zouden kunnen opbouwen, zouden we het dan weer zo doen? En wat willen we houden en waar willen we vanaf? Over een aantal maanden, als een en ander duidelijk is, zal Nederland bij wijze van spreken opnieuw worden opgebouwd. Ned.1, 20.30-21.05u.

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht: De media en de markt, de kijker en de macht. Experts zoals de voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Wim van de Donk, producent Harry de Winter en BNN-directeur Laurens Drillich en mediastrateeg Carel Mackenbach buigen zich over de omroepplannen van staatssecretaris Medy van der Laan. Ned.3, 21.00-22.00u.

Bram Vermeulen: Ik ben niet echt dood moet je weten. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.10-23.05u.

AMUSEMENT

Mam, het begint! Feestelijk programma over 50 jaar jeugdtelevisie met grappige en ontroerende fragmenten uit populaire kinderprogramma's. Een pianist speelt bekende tunes van kinderseries, er worden historische fragmenten vertoond en er wordt gesproken met gasten, kinderen en senioren over hun favoriete kinderprogramma's en -helden uit heden en verleden. Ook een discussie over vijftig jaar kindertelevisie, verschillen tussen programma's van de publieke omroepen en commerciële zenders, kijkgedrag van kinderen en de toekomst van kindertelevisie. Ned.3, 19.55-21.00u.

De opvoedpolitie voor dieren. Kynologisch gedragstherapeute Sacha Gaus en gedragskundig dierenarts Margit Price-Bossard geven allerlei adviezen en aanwijzingen voor grommende katten en bijtende, blaffende en in huis plassende honden. SBS6, 19.55-20.30u.

SAMENLEVING

Vals plat. Eerste aflevering van een nieuw multicultureel magazine waarin jonge en oude filmmakers uit verschillende culturen een persoonlijk beeld van de veranderende samenleving geven. Met de kersverse wereldkampioen luchtgitaarspelen Michael Heffels. Ned.3, 16.25-16.53u.

Zoekt en gij zult vinden. Een gesprek over de vraag of je je eigen lichaam mag laten veranderen. Onder anderen met het boegbeeld van de plastische chirurgie Marijke Helwegen en een vrouw met een zichtbaar lichamelijke afwijking die er voor heeft gekozen er niets aan te doen. Ned.1, 18.35-19.00u.

FILM

Blame It on the Bellboy (Mark Herman, 1992, Engeland). Typisch Engelse, groteske thriller-klucht vol identiteitsverwisselingen in Venetiaans hotel. Piccolo verwart de post voor overspelige huisvader, miezerige huizenhandelaar en huurmoordenaar. Met Dudley Moore. Veronica, 19.10-20.30u.

Ocean's Eleven (Steven Soderbergh, 2001, VS). George Clooney is de gentleman-inbreker die samen met groep specialistische criminelen de kluis van Andy Garcia's casino kraakt in ideale amusementsfilm. Regisseur Soderbergh voorziet en onthoudt de kijker gewiekst van informatie en goochelt met informatie en allerlei varianten op het gangstergenre. Ook met Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts. Kreeg inferieur vervolg. SBS6, 20.30-22.45u.

Scary Movie (Keenan Ivory, 2000, VS). Succesrijke horrorparodie citeert zo vulgair mogelijk vele griezelklassiekers. RTl5, 20.30-22.00u.

Star Trek: Nemesis (Stuart Baird, 2002, VS). Tiende bioscoopfilm in reeks die een cynische industrie is geworden. Filosofisch begin mondt uit in intergalactische explosies van verchroomd bordkarton. Veronica, 20.30-22.40u.

Event Horizon (Paul Anderson, 1997, VS). Science-fiction-horror-thriller over ruimtereddingsschip behoort tot de Alien-achtigen. Met Laurence Fishburne, Sam Neill. Veronica, 22.40-0.25u.

Where the Money Is (Marek Kanievska, 2000, VS/Dld). Verpleegster Linda Fiorentino vraagt seniele crimineel Paul Newman haar te helpen een bank te beroven. Sympathieke, nooit in Nederland uitgebrachte misdaadfilm flopte rigoureus. BBC1, 0.20-1.40u.

The Life and Times of Judge Roy Bean (John Huston, 1972, VS). Door John Milius geschreven, onevenwichtig parodiërende western. Outlaw Paul Newman benoemt zichzelf tot rechter van een aftands stadje dat wordt verlevendigd door bijrollen van Ava Gardner, Jacqueline Bisset, Stacy Keach en John Huston zelf. BBC2, 0.20-2.20u.

RADIO

Vroege vogels. Gesprek over de stelling van voorzitter Peter Rombouts van de vereniging voor natuur en milieu IVN dat het landschap er over tien jaar mooier uitziet dan nu. Ook de hoogleraar natuur en landschapsbescherming Matthijs Schouten over de tentoonstelling Wereld Natuur Kunst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Radio 1, 8.10-10.00u.

Opium. Gesprek met Bernlef over zijn nieuwste roman De onzichtbare jongen. Verder conservator Pieter Roelofs van het Museum Het Valkhof in Nijmegen over middeleeuwse schilderkunst en live

muziek van zanger en tekstschrijver Jan Rot. Radio 1, 19.04-20.00u.

Geitenwollensokkenshow. Eerste uitzending op de radio van de omroep LLink met onder anderen een gesprek met Aad van den Heuvel, vijf jaar geleden oprichter van De Nieuwe Omroep die nu onder de naam LLink verder gaat. Radio 1, 20.04-21.00u.

Radio atelier. Verslag van de tournee van de Colombiaanse bandleider Jaime Rodriguez met zijn Nederlandse Rumbatà Big Band door Colombia. Rodriguez woont al twintig jaar in Nederland en voelt het als een verplichting om een ander gezicht van Colombia te laten zien dan drugs, geweld en koffie. Radio 1, 21.04-22.00u.