TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage uit het getroffen New Orleans en aandacht voor de verkiezingscampagne in Duitsland. Ned.3, 22.15-22.40u.

DOCUMENTAIRE

Megastructures: Tau Tona City of gold. Portret van de grootste goudmijn ter wereld in Zuid-Afrika waar 35.000 mensen, in een wereld vol technisch vernuft, vijf kilometer onder het aardoppervlak werken. National Geographic, 21.00-22.00u.

Super senioren. Eerste uitzending van de ouderenomroep MAX met een aantal zeventigers die hun grote droom willen realiseren. In een speciaal voor hen ingericht landhuis komende 12 senioren bij elkaar om onder regie van Ursul de Geer in 30 dagen tijd een theaterstuk in te studeren. Ned.1, 22.00-23.00u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Armenië. Bij winst kan Oranje de kwalificatie voor het WK 2006 in Duitsland bijna niet meer ontgaan. De analyses zijn van Ruud Gullit en Jan Mulder. Talpa, 18.25-21.30u.

MUZIEK

BBC Proms 2005. Uitvoering van werken van Copland, Vaughan Williams en Berlioz, uitgevoerd door de Royal Academy of Music onder leiding van Colin Davis met medewerking van studenten van de Julliard School. De uitzending is simultaan te beluisteren op BBC Radio 3. BBC2, 20.00-22.00u.

JEUGD

Open huis in Sesamstraat. Rechtstreekse uitzending uit Sesamstraat dat dertig jaar bestaat en er anders uit zal gaan zien. Kinderen uit heel Nederland zijn uitgenodigd op het feest. Met Ernie, Pino, Ieniemienie, het Koekiemonster en Tommie. Ned.3, 17.55-18.45u.

FILM

Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984, VS). Aantrekkelijke avonturenfilm in de stijl van de Indiana Jones-films. Schrijfster Kathleen Turner ziet haar romans werkelijkheid worden als zij met avonturier Michael Douglas in Colombia haar ontvoerde zuster gaat bevrijden. Werd in 1985 gevolgd door The Jewel of the Nile. Ook met Danny DeVito. BBC1, 16.25-18.05u.

Bean (Mel Smith, 1997, Engeland). Speelfilmdebuut van Rowan Atkinsons kinderlijk wrede creatie Mr. Bean wordt ontsierd door

onelegant plot over Londense museumsuppoost die in Amerika wordt gehouden voor een briljant kunsthistoricus. Maar de fans zullen smullen. SBS6, 20.55-22.50u.

Grimm (Alex van Warmerdam, 2003, Nederland). Vijfde, door publiek en kritiek ondergewaardeerde speelfilm van de regisseur van Abel, De Noorderlingen, Kleine Teun en De jurk werd in deze krant omschreven als `een debuut'. Omdat dit grimmige sprookje fris is, en raar, en mank, en hoewel herkenbaar, toch zo heel anders dan we van Van Warmerdam gewend zijn: duister in plaats van ongerijmd, uitgebeend in plaats van gestileerd, abstract in plaats van dubbelzinnig helder. De film lijkt wel een debuut, omdat we kennis maken met een nieuwe regisseur, een bozige, in plaats van een verbaasde. Die Nederland achter zich liet en zag dat het in het Verenigd Europa ook om seks, vlees en enge mannen draait, maar zoveel griezeliger en gruwelijker dan in Nederland. Het is een western en een thriller en een horrorfilm waarin David Lynch door het raam gluurt. Met Jacob Derwig en Halina Reijn. Ned.3, 22.40-0.25u.

The Bridges of Madison County (Clint Eastwood, 1995, VS). Intelligente verfilming van sentimentele, betrekkelijk kleffe giga-bestseller van Robert James Walter over de keuze tussen Echte Liefde en family values. Regisseur Eastwood speelt heel goed de 52-jarige, nonconformistische fotograaf die op het platteland van Iowa van 1965 de wereld op zijn kop zet van de 45-jarige getrouwde boerin Meryl Streep. Net5, 22.55-1.25u.

Empire of the Sun (Steven Spielberg, 1987, VS). De regisseur van Schindler's List liet fantasie prevaleren boven werkelijkheid in verfilming van J.G. Ballards autobiografische roman. Bevoorrechte Engelse puber (Christian Bale) raakt bij Japanse aanval op Shanghai (1941) gescheiden van zijn ouders en brengt drie jaar in een interneringskamp door. De oorlog als niet-akelig jongensavontuur. Veronica, 23.45-2.30u.

RADIO

Knetterende letteren. Onder meer een discussie over het pamflet Denkend aan Holland van Thomas Rosenboom en de vraag of de polemiek nog leeft in literair Nederland. Verder bespreekt redacteur van NRC Handelsblad Michel Krielaars de roman Kentering van een huwelijk van de Hongaarse schrijver Sándor Márai. 747AM, 14.02-15.00u.

De inburgerking: Bilal Project. Portret van de Marokkaanse rapper Bilal Soufiani die aan de hand van Rob Muntz diverse coryfeeën uit de Nederlandse muziekwereld bezoekt voor muzikaal advies. Zo rapt Bilal met Imca Marina, en vraagt Bonnie St. Claire hem waarom hij niet naar zijn eigen land vertrekt. 747AM, 15.02-15.40u.

Easy listening. Meta de Vries presenteert na jaren van afwezigheid weer een muziekprogramma, nu samengesteld door Imme Schade van Westrum. Het programma biedt korte actuele informatie over ontwikkelingen en trends in de kwaliteitspop, wereld-, jazz- en cross-overmuziek. In de uitzending onder meer septembersongs met Gilbert Bécaud (C'est en septembre), Joe Dassin (L'éte Indien), Frank Sinatra (The september of my years) en Nat King Cole (September song). Radio 2, 20.00-23.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met oud-wetenschappelijk medewerkster vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam Hannelore Schröder over haar hongerstaking in 1987, salarissen, vrouwvijandigheid en de komende Duitse verkiezingen. Radio 1, 0.04-1.00u.