Schröder favoriet in debat met Merkel

Als je Boris Becker wilt verslaan, daag je hem niet uit voor een tennismatch, maar dan schaak je tegen hem. Guido Westerwelle, voorzitter van de FDP, verwoordde wat een meerderheid van de Duitsers denkt: in een tv-debat met kanselier Gerhard Schröder (SPD) blijft kanselierskandidate Angela Merkel (CDU/CSU) niet overeind. Maar Merkel is vastberaden om kampioen te worden - en dan moet je ook wedstrijden spelen.

Morgenavond heeft Merkel negentig minuten om Westerwelle en 60 procent van de Duitse bevolking te logenstraffen. Ongeveer 15 miljoen van 82 miljoen Duitsers zullen afstemmen op de confrontatie tussen de vlotte jurist en de analytische natuurkundige. Veel keus heeft de kijker niet. Het debat wordt door de vier grootste omroepen uitgezonden.

Schröder is een tv-ster. Hij flirt met de camera. Hij kan humor en ernst afwisselen. Hij raakt zelden uit balans, blijft alert en kan goed improviseren. Hij heeft één achilleshiel. Schröder wordt te snel amicaal en een tikje denigrerend.

Merkel is geen tv-ster. Ze heeft humor, ze kan allercharmantst lachen, ze kent haar dossiers. Maar op tv komt ze soms houterig en gespannen over. Merkel is koel en analytisch. Ze perst in elk statement vier argumenten, waar het soms beter is om de vermoeide kijker te trakteren op één oneliner.

Merkel kent Schröder en was dan ook niet happig op een debat. Maar Schröder kent Merkel en daagde haar uit. En meteen voor twee debatten. Weigeren kon ze niet. Maar voor twee ontmoetingen had ze geen tijd. Via een achterdeur heeft Schröder gisteren toch een tweede confrontatie geforceerd. Schröder vervangt de voorzitter van zijn partij in een debat tussen partijkopstukken op 12 september, waar Merkel al voor had toegezegd.

Schröder geldt als favoriet, maar Merkel wordt vaak onderschat. Duitsland maakt kennis met een Merkel die steeds vlotter en slagvaardiger wordt. Sommige onderzoekers gaan er vanuit dat Merkel een goed figuur zal slaan omdat de kiezer op zoek is naar een ernstige kandidaat en niet naar een gladde prater.