`PSV moet nu prijs voor succes betalen'

Phillip Cocu speelt vandaag in Jerevan tegen Armenië zijn 92ste interland. De PSV'er nadert het WK voetbal in Duitsland en de mijlpaal van honderd `caps'. Toch was hij deze week vooral bezig met PSV.

Niet alleen het Nederlands elftal eiste deze week de aandacht op van Phillip Cocu. Vanuit het trainingskamp in Noordwijk, waar Oranje verbleef voor het vertrek naar Armenië, liet de middenvelder zich door Stan Valckx telefonisch op de hoogte houden over de activiteiten van zijn club PSV op de transfermarkt. Daar waar nodig voorzag hij de manager voetbalzaken van adviezen. De leegloop in Eindhoven nam grote vormen aan toen na Johann Vogel, Mark van Bommel, Kasper Bøgelund en Ji-Sung Park ook Wilfred Bouma en Young-Pyo Lee vertrokken. Cocu spoorde Michael Reiziger, die tevens in de belangstelling genoot van AZ, persoonlijk aan om voor zijn club te kiezen.

Vind jij dat PSV adequate vervangers heeft aangetrokken voor het contingent spelers dat is vertrokken?

Phillip Cocu: ,,Linksback Michael Ball van Glasgow Rangers ken ik niet zo goed. In Michael Reiziger hebben we een ervaren speler binnengehaald die op het niveau heeft gespeeld dat we nodig hebben. Het is wel een minpuntje dat hij net als Arouna Koné niet mee mag doen in de eerste fase van de Champions League. Niet alleen omdat we die spelers goed kunnen gebruiken, ook omdat je na de competitiewedstrijden het elftal in Europees verband weer door elkaar moet gooien. Er zal in de Champions League zeker een rechtsbenige linksback opgesteld dienen te worden. Maar ik zie het als een groot voordeel dat Reiziger de Nederlandse taal spreekt. Ik vind dat je een bepaalde groep spelers binnen de selectie moet hebben die goed met elkaar kan communiceren en de speelstijl van PSV kent.''

Hoe gaat de vernieuwde defensie van PSV er volgens jou uitzien?

,,Reiziger kan op rechts, in het centrum en eventueel linksback spelen. Die laatste positie ambieert hij niet, maar ik heb hem daar bij FC Barcelona heel goed zien voetballen. In de Champions League kan Theo Lucius rechtsback spelen, André Ooijer met Alex in het centrum en Reiziger dus op links. Ook ik zou nog wel eens centraal voor de defensie kunnen gaan opereren.''

Had je in de breedte niet iets meer kwaliteit willen zien?

,,De selectie is inderdaad smaller dan vorig seizoen. Het vertrek van Lee kwam op het laatste moment. De trainer (Guus Hiddink, red.) heeft steeds goede hoop gehad dat hij zou blijven. Er is nog geprobeerd zijn contract op te waarderen. PSV bevindt zich niet in de financiële positie om veel geld uit te geven. Reiziger kon transfervrij vertrekken. Een voetballer met potentie uit de subtop kost tegenwoordig al miljoenen en dat is voor PSV niet haalbaar. Het zou verstandig zijn als de club dit seizoen op zoek gaat naar spelers die hun waarde kunnen hebben voor de toekomst. Lee en Park zijn nu door clausules voor weinig geld vertrokken. Dat mag niet meer gebeuren. Het zou prettiger zijn dat je met een flinke zak geld blijft zitten. We betalen nu de prijs voor ons succes van vorig seizoen. Overigens hebben we al een speler voor de toekomst in huis: Ibrahim Afellay heeft zich heel goed ontwikkeld. We moeten er ook niet te somber over doen. Nadat ik in 1998 met nog zeven spelers vertrok (naar FC Barcelona, red.), heeft PSV juist een bloeiperiode doorgemaakt.''

Toen de transferperiode zijn climax naderde zat technisch directeur Guus Hiddink vrolijk in het vliegtuig naar Australië voor zijn tweede baan als bondscoach. Hoe kijk je tegen die situatie aan?

,,Ze hebben het goed kunnen oplossen door telefonisch contact te houden. Het zou idealer zijn geweest als hij deze twee dagen bij de club was gebleven. Dit is nu eenmaal het gevolg van de afspraken die er zijn gemaakt met Hiddink. Iedereen kan er bij ons wel z'n mening over geven, we zullen toch moeten leren omgaan met de bestaande situatie.''

Het succes van PSV was vorig seizoen voor een groot deel te danken aan een middenveld met jou en Mark van Bommel. Is het dan niet vreemd dat hij door bondscoach Van Basten niet wordt geselecteerd voor het Nederlands elftal?

,,Ik heb niet zo'n zin daarover te discussiëren. Er is één man die dat bepaalt: de bondscoach. Bij het Nederlands elftal voetbal je anders dan bij PSV. In Oranje is het spel nooit afgestemd op één speler. Ik heb Mark geadviseerd rustig te blijven. Hij moet de tijd nemen om te wennen aan het voetbal bij FC Barcelona. Dat is toch heel anders dan bij PSV. Bovendien zit hij nu op de bank en ook dat betekent voor hem een totaal andere situatie. Rijkaard zal de twee spelers die hij op het middenveld voor zich heeft (Xavi en Deco, red.) niet zo snel voor hem passeren. Zij hebben er immers mede voor gezorgd dat dit elftal vorig jaar kampioen is geworden. Mark moet nu niet in paniek raken. Al zal deze situatie heel moeilijk voor hem zijn. De druk is extra groot omdat hij zich ook wil bewijzen voor het Nederlands elftal. Ik ben ervan overtuigd dat Mark in Spanje aan spelen toekomt. De spelers die nu in het basisteam staan kunnen nooit alle wedstrijden spelen die Barcelona nog gaat afwerken. Maar het kwaliteitsverschil in deze grote selectie is heel gering.''

In oktober word je 35. Hoe houdt een middenvelder, die veel werk verricht in een wedstrijd, dit zo lang vol op het hoogste niveau?

,,Veel rusten en gezond leven. Als we 's middags de gelegenheid hebben om te slapen, doe ik dat. Verder is een uitgebalanceerd eetpatroon belangrijk. En af en toe een bruistabletje voor de vitamientjes. Het speelt uiteraard een grote rol hoe je in elkaar zit. Ik heb een lage hartslag en kom er altijd goed vanaf in conditietesten. Nog één keer een WK spelen is mijn grote doel. Belangrijker dan die honderd caps halen.''

Denk je al aan het leven na je spelerscarrière die vermoedelijk op het WK eindigt?

,,Ik heb er nog met niemand over gesproken, maar het lijkt me wel leuk om een jaartje in de rol van manager Stan Valckx met Hiddink mee te lopen. Spelersbeleid trekt me meer dan het trainersvak. Ach, er zijn meer voetballers die dat hebben gezegd en toch trainer zijn geworden.''

    • Erik Oudshoorn