President Bush noemt reddingswerk na orkaan `onacceptabel'

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren toegegeven dat het reddingswerk in het door de orkaan Katrina getroffen gebied de afgelopen dagen ,,onacceptabel'' was.

In reactie op de kritiek op wat sommigen het trage overheidsoptreden noemen, zei de president te beseffen dat hij heeft begrepen dat de nasleep van de orkaan meer vereist dan ,,de belangstelling van één dag''. Bush, op bezoek in het gebied, beloofde hulp aan iedereen die het nodig heeft. Het Congres maakte gisteren 10,5 miljard dollar aan hulpgelden vrij. Geschat wordt dat zeker het dubbele nodig zal zijn.

Het Amerikaanse leger heeft onderwijl de orde in de stad New Orleans ten dele hersteld. Duizend militairen arriveerden gistermiddag in amfibievoertuigen met de eerste hulpgoederen voor de tienduizenden vluchtelingen in het Superdome-stadion en het congrescentrum. Volgens de eerste berichten zijn de plunderingen en het geweld afgenomen.

Het leger zal nu proberen de vluchtelingen zo snel mogelijk te evacueren. Hoewel de dijkdoorbraken onder controle zijn, zijn nog niet alle gaten gedicht. Op diverse plaatsen in de stad is brand uitgebroken. Het officiële dodental is gestegen tot ruim 400. Gevreesd wordt dat het aantal mogelijk in de duizenden loopt.

Tientallen landen, waaronder Nederland, hebben de VS aangeboden te helpen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat twee miljoen vaten ruwe olie per dag beschikbaar stellen om zo de VS te hulp te komen.