Pielke is boos

Herrie om niks? Daar lijkt het een beetje op. De New York Times begon erover op 23 augustus. Roger A. Pielke Sr., hoogleraar meteorologie aan Colorado State University, was boos uit het CCSP-panel gestapt. CCSP staat voor Climate Change Science Program, het is een groep van 22 onderzoekers die op verzoek van de regering Bush allerlei openstaande klimaatkwesties en -onduidelijkheden nog eens grondig doorspit. Op dit moment concentreert de groep zich op de vraag waarom de opwarming die dicht aan het aardoppervlak wordt gevonden niet of nauwelijks werd gesignaleerd door satellieten en weerballonnen. De conclusies moeten nog worden getoetst door de National Academy of Sciences, maar Science Express gaf op 11 augustus al een voorproefje. Opmerkelijk: de discrepantie is grotendeels weggewerkt.

Waarschijnlijk is de boosheid van Pielke daar begonnen, zoals uit zijn weblog (climatesci.atmos.colstate.edu//) blijkt. Want de voorpublicatie in Science was niet afgesproken en Pielkes eigen werk was niet meegestuurd. Pielke meent dat de huidige klimaatverandering vooral het gevolg is van veranderd landgebruik (bosontginning en urbanisatie), en dat die ook de temperatuurmetingen beïnvloedt. Die andere lui van de CCSP hebben oogkleppen op, zei hij aan de New York Times. `Daarom ben ik weggegaan.'

Prompt deelde de Times hem in bij de klimaatsceptici, de mensen die een menselijke invloed op klimaatverandering ontkennen wat Pielke dus niet doet.Daarna ontdekte Pielke dat zijn eigen bijdrage aan het CCSP-rapport zonder overleg zó krachtig was geredigeerd dat belangrijke conclusies waren verdwenen of veranderd. Nu loopt hem de gal uit de mond en zelfs Nature (1 september) schrijft erover. Ze verhinderen mij mijn standpunten naar buiten te brengen, zegt hij daar. De CCSP-ploeg doet het af als gebruikelijke woede over het ingrijpen van een eindredacteur. Maar er dreigt een groot gevaar: de sceptici zullen roepen dat de klimaat-alarmisten weer vals gespeeld hebben.

    • Karel Knip