Overname Exel is ophanden

`Daar komen de zakken met geld.' Dat is waarschijnlijk wat de aandeelhouders van Exel hopen nu Deutsche Post in beeld is verschenen met een mogelijk bod op het Britse vrachtconcern.

Het Duitse postbedrijf is een gigant zonder noemenswaardige schulden, waar bergen geld worden verdiend. Deutsche Post verkeert in de laatste fase van zijn strategische evolutie van Duits staatsbedrijf in 's werelds grootste concern op het gebied van post, vrachtverkeer en expresdiensten. Een overname van Exel zou op dat vlak een enorme sprong voorwaarts betekenen - en Deutsche Post ook minder afhankelijk maken van zijn thuismarkt, waar zijn monopolie spoedig ten einde zal komen.

Een dergelijk strategisch imperatief, in combinatie met de goed gevulde oorlogskas van Deutsche Post, betekent over het algemeen één ding: de kans om zichzelf voor een hoge prijs te verkopen. Speculaties dat er een bod zou worden uitgebracht hadden de koers van Exel sinds begin dit jaar al met 35 procent doen stijgen. Maar de bevestiging dat de twee bedrijven in gesprek waren, voegde daar afgelopen donderdag nog eens 16 procent aan toe, waardoor de marktwaarde van Exel steeg naar 3,4 miljard pond. Het zal voor Exel niet makkelijk worden dit aanzoek te weigeren, als het dat al zou willen. Beleggers hebben de aandelen in groten getale opgekocht in de hoop te kunnen profiteren. Het is eerder de vraag welke prijs Exel uiteindelijk kan bedingen - hoewel het bedrijf waarschijnlijk niet kan rekenen op een premie bovenop de huidige beurswaarde. Als we uitgaan van een verkoopprijs van 12 pond per aandeel, betekent dat een totaalwaarde voor het concern van zo'n 3,9 miljard pond, inclusief overgenomen schulden. Het zal Deutsche Post moeite kosten op dat niveau nog waarde te scheppen. Zelfs als het concern erin slaagt kostenbesparingen van zo'n 100 miljoen pond per jaar te bereiken, zou het nog steeds slechts een beleggingsrendement van ongeveer 6 procent realiseren. Exel zou misschien iets meer uit het vuur kunnen slepen als het een veiling op gang weet te brengen, maar er zijn niet veel gegadigden. En Exel lijkt al vrij duur voor de weinige kandidaten die er wél zijn, zoals UPS of het Nederlandse TNT.

Toch is dit tenminste een bod dat waarschijnlijk niet zal mislukken. Anders dan Deutsche Börse, wiens bod op de London Stock Exchange onderuit werd gehaald door de hedge funds onder zijn aandeelhouders, beschikt Deutsche Post over meer steun onder beleggers. De Duitse overheid bezit immers nog steeds 45 procent van het bedrijf.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • John Paul Rathbone