Ondernemers houden toezicht in ziekenhuizen

Ziekenhuizen recruteren in toenemende mate (ex)topmanagers uit het bedrijfsleven als toezichthouders. De benoemingen weerspiegelen de opkomende marktwerking in de zorg en de verzakelijking van de relatie met de zorgverzekeraars. Volgens KPN-topman A. Scheepbouwer kunnen ziekenhuizen ,,niet meer wat aanklungelen''. Sinds deze week is hij voorzitter van de raad van toezicht van het MCRZ in Rotterdam.

Volgens Scheepbouwer gaan ziekenhuizen meer concurreren op kwaliteit en kosten. Ze richten zich niet meer op de overheid, maar op de markt. Om bij die transformatie te helpen, trekken ze nu eerder ,,ervaringsdeskundingen'' aan. Zo zit ex-Philips-bestuurder A. Baan in de raad van toezicht van het AMC in Amsterdam. Ex-ING-topman E. Kist heeft dezelfde functie bij Medisch Centrum Haaglanden.

,,De trend van zulke benoemingen gaat doorzetten'', denkt bestuurskundige K. Putters, gepromoveerd op het besturen van ziekenhuizen. Vice-voorzitter J. van Pijpen van AbvaKabo FNV waarschuwt voor verzakelijking. ,,Een ziekenhuis is wat anders dan een gewoon bedrijf en dat moet zo blijven.''

ZWEEP pagina 23

    • Menno Tamminga