Olijfolie van koude persing bevat stof die werkt als pijnstiller

Een bestanddeel van olijfolie gedraagt zich als een ibuprofen-achtige pijnstiller. Ibuprofen dempt pijn en ontstekingen door bepaalde enzymen te remmen. De olijfolie-component, oleocanthal genaamd, beïnvloedt die enzymen op precies dezelfde manier, zo ontdekten chemici van twee universiteiten in Philadelphia (VS). Voor mensen staat de werking nog niet vast. (Nature, 1 sept.).

Oleocanthal komt vooral voor in koud geperste olijfolie van hoge kwaliteit, de zogeheten extra vergine. Deze olie bevat veel aromatische verbindingen, waarvan oleocanthal er één is. Olijfolie drinken als vervanging van een ibuprofen-pil heeft echter geen zin. Dan zou een patiënt elke dag een halve liter olijfolie moeten drinken. Volgens auteur Paul Breslin, die oleocanthal ook synthetisch wist te maken, is het wel mogelijk om de aromatische stof als medicijn verder te ontwikkelen.

De werking van oleocanthal is door de Amerikaanse chemici tot nog toe alleen in de reageerbuis aangetoond. In het laboratorium remde de stof twee enzymen die het doelwit zijn van pillen genaamd NSAID's, de medicijnfamilie waartoe ook ibuprofen behoort. Door deze enzymen te remmen maakt het lichaam minder prostaglandinen aan, wat zorgt voor demping van pijn en ontstekingen. Een andere, nadelige enzymreactie die sommige NSAID's bijwerkingen (allergische reacties) geeft, bleef uit.

Er is één aanwijzing dat oleocanthal ook in proefpersonen dezelfde werking heeft als NSAID's. Een ibuprofen-pil geeft een typische prikkeling in de keel. Proefpersonen die oleocanthal slikten, voelden dezelfde prikkeling. Hoe groter de concentratie, des te sterker dat gevoel. Het effect bestond bij de synthetische vorm, en bij de versie die uit olijfolie werd geïsoleerd.

Opvallend genoeg was het juist de prikkeling die de auteurs in eerste instantie op het spoor zette van hun ontdekking. Hoofdonderzoeker Breslin zegt bij navraag thuis altijd goede geïmporteerde olijfolie uit een Grieks winkeltje te gebruiken. Maar olie van Toscaanse olijfbomen werkt volgens hem het best.

    • Hester van Santen