Nine Black Alps

Grunge met zijn knarsende gitaren en versleten houthakkersoverhemden heeft in Engeland nooit veel gedaan, omdat het niet appelleerde aan het modebewustzijn van de Britpopgeneratie. De enige Britse Nirvana-kloon die ertoe deed, de groep Bush, kreeg alleen in de VS voet aan de grond. De inhaalslag wordt gemaakt door de jonge en harige groep Nine Black Alps uit Manchester, die er net als Nirvana in slaagt om harde gitaarmuziek en teksten vol adolescentenfrustratie te koppelen aan memorabele popmelodieën en zang die door de ruimte snijdt. Debuutalbum Everything Is laat ook de invloed van Pixies en Hüsker Dü horen en zou voor honderd procent Amerikaans georiënteerd zijn, als zanger Sam Forrest niet zo'n nadrukkelijk Engels accent hanteerde boven de scheurgitaren van sterke rocksongs als `Unsatisfied' en `Behind your eyes', een brutale update van Nirvana's `Lithium'. Herkansing voor afgelast Lowlands-optreden vindt 7 september plaats in Paradiso.

: Everything Is (Island/Universal)****

    • Jan Vollaard