Na een week gaat vrouwentoernooi beginnen

Na de hegemonie van de Williams-zusjes, de heerschappij van België, de opmars van Rusland en de comeback van Davenport ligt de strijd in het vrouwentennis open.

Op dag één van US Open werd titelverdedigster Svetlana Koetznetsova al van haar troon gestoten, maar voor veel ophef zorgde de uitschakeling van de kleurloze Russin niet. In de eerste week van het vrouwentoernooi werd nauwelijks over een machtsovername op Flushing Meadows gesproken. De wereldtoppers werkten plichtmatig hun partijtjes af waardoor voldoende tijd over bleef voor andere dingen. Zo kon Serena Williams uitgebreid uitleg geven over haar oorbellen, sprak Maria Sjarapova over haar nieuwe parfumlijn en moest Lindsay Davenport vragen over de gevolgen van de orkaan Katrina beantwoorden. Voor de Amerikanen leek tennis slechts bijzaak te zijn.

De tweede week zal dat compleet anders zijn. Nu het kaf van het koren gescheiden is, zal de strijd om de hegemonie in het vrouwentennis in volle hevigheid losbarsten. De zusjes-Williams, die drie jaar geleden nog zo onaantastbaar leken dat ze doorgaans elkaar pas troffen in de finale van een toernooi, waren er op de dag van de loting al zeker van dat een All Williams Final dit jaar uitgesloten was. De als nummer acht geplaatste Serena Williams zat in hetzelfde gedeelte van het schema als haar als nummer tien geplaatste oudere zus Venus Williams, waardoor ze elkaar zouden treffen in de vierde ronde. Serena Williams rekende gisteren in de derde ronde in twee sets af met de Italiaanse Francesca Schiavone (6-3 en 6-4), terwijl haar oudere zus Venus Williams vannacht tegen de Slowaakse Daniela Hantuchova moest proberen de laatste zestien te bereiken.

Vorig jaar waren de Williams Sisters door velen al afgeschreven voor de top. Zowel Serena als Venus werd lang door blessures geteisterd. Daarnaast leken beide speelsters zich meer te bekommeren om bijzaken dan om tennis. Ze waren eerder al voorbijgestreefd door de Vlaamse Kim Clijsters en de Waalse Justine Henin en nu moesten ze ook nog toezien hoe een generatie succesvolle Russische speelsters met de ene na de andere hoofdprijs aan de haal ging. Op verbluffende wijze wisten Serena en Venus Williams de critici dit jaar de mond weer te snoeren door respectievelijk de Australian Open en Wimbledon te winnen. Daarmee brachten de zusjes hun totaal aan zeges in grandslamtoernooien op twaalf. Maar het zicht op de koppositie van de wereldranglijst zijn de zusjes Williams al lang kwijt.

Datzelfde geldt voor de Vlaamse Kim Clijsters en de Waalse Justine Henin. De beide voormalige nummers één van de wereld gelden in New York wel als titelkandidaten. Clijsters won dit jaar op het Amerikaanse hardcourt zo'n beetje alles wat er te winnen viel, maar de US Open ontbreekt nog altijd op haar palmares. Sterker nog; Clijsters wist nog nooit een grandslamtoernooi te winnen. In dat licht bezien is de druk voor Henin minder groot. Haar grootste tegenstandster lijkt haar eigen lijf. Ze kampt al meer dan een jaar met de gevolgen van een virusinfectie waardoor ze oververmoeid raakt. Afgelopen week klaagde ze wederom over haar gestel. Henin lijkt nog wel staat, zoals dit jaar op Roland Garros, een grandslamtoernooi te winnen. Maar in de strijd om de macht in het vrouwentennis doet ze voorlopig niet mee.

Het gevecht om de toppositie gaat tussen de huidige nummer één Lindsay Davenport en Maria Sjarapova die zich twee weken geleden nog de beste van de wereld mocht noemen. Davenport wist zich de voorbije week zoals vrijwel altijd bijna geruisloos naar de tweede week van het toernooi te slaan. De Amerikaanse mag dan de koppositie in handen hebben, wat aandacht betreft zal ze altijd in de schaduw blijven staan van haar Russische rivale. Een eventuele sportieve confrontatie tussen Davenport en Sjarapova vindt pas plaats in de eindstrijd van de US Open. In 2004 ging de titel onverwacht naar Koetznetsova, dit jaar is het deelnemersveld in de tweede week zo sterk dat speelsters als Amélie Mauresmo, Jelena Dementieva en Anastasia Miskina slechts als outsiders gelden.

    • Koen Greven