Mosselsaus

Pasta met pikante mosselsaus is een typisch Zuid-Italiaans gerecht. Pikante gerechten hebben alles te maken met een extreem warm klimaat; ze brengen verkoeling doordat het lijf van hete pepers gaat transpireren. De brede geribbelde lintmacaroni noemen zuiderlingen ook wel lasagnette, omdat ze vaak gebruikt worden voor pastagerechten die in de oven worden `nagebakken'. De benodigde mafaldine kunnen ook vervangen worden door pappardelle, alleen zijn die minder leuk om te zien. Het oog wil ook gestreeld worden.

Bereiding: Spoel de mosselen onder stromend water, verwijder kapotte exemplaren of mosselen die na een tik op hun scharnierende kant geen aanstalten maken zich te sluiten. Breng de mosselen samen met 4 eetlepels water in een ruime en gesloten pan op hoog vuur aan de kook. Draai na 2-3 minuten, zodra alle schelpen zijn geopend, het vuur uit. Giet de mosselen af (bewaar kookvocht) en gooi gesloten schelpen weg. Neem de mosselen uit hun schelp en snijd ze overdwars doormidden. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflookhelften en hak de knoflook fijn. Smoor in een ruime hapjespan olie, cayennepeper en knoflook op vrij laag vuur onder nu en dan roeren gedurende 2 minuten, tot de knoflook geurig wordt. Snijd intussen de tomaten fijn en stoof ze vervolgens met het knoflookmengsel 5 minuten mee op halfhoog vuur, tot ze hun vocht hebben vrijgegeven. Breek de mafaldine in duimlange stukken en kook ze minder dan bijtgaar (2 minuten korter dan op de verpakking staat aangegeven). Voeg de wijn bij de tomaten, breng aan de kook en laat alles nog eens 5 minuten op laag vuur stoven zodat de saus flink indikt. Roer er dan mosselen, peterselie, 1 dl van het achtergehouden mosselkookvocht en de afgegoten mafaldine door. Laat de pasta onder regelmatig omscheppen bijtgaar worden in de mosselsaus die uiteindelijk de pasta soepel omvat. Breng het gerecht op smaak met zout en serveer in voorverwarmde diepe borden. Geen kaas.

    • Florine Boucher