Miljardair raakt fabrieken kwijt

Premier Joelia Timosjenko van Oekraïne vindt dat de staat in zijn volste recht staat om de geprivatiseerde ijzerertsfabrikant Nikipol weer terug te brengen in overheidshanden. Ondanks alle protest van eigenaar en miljardair Viktor Pintsjoek, de op een na rijkste man van Oekraïne. ,,Er is een beslissing van de rechtbank, die zegt dat het terug moet worden gegeven aan de staat'', zei Timosjenko gisteren tegen de pers. Dat Pintsjoek de schoonzoon is van Leonid Koetsjma, de voormalige president van Oekraïne die vorig jaar tijdens de `oranje revolutie' zijn macht verloor, zal toeval zijn.

Vorige maand besloot de Hoge Economische Raad dat de privatisering van Nikipol in 2003 illegaal was. Pintsjoek heeft het besluit aangevochten. Maar intussen staan de nieuwe managers voor Nikipol al klaar. De aandeelhouders hebben die afgelopen dinsdag gekozen. Een aantal van de nieuwe bestuurders blijken banden te hebben met minderheidsaandeelhouder Privat Bank, die steun zou hebben van Timosjenko. Ze ontkent dat ze de fabriek, die ijzerlegeringen levert aan tenminste 15 van 's werelds grootste staalproducenten, in de handen van die bank probeert te krijgen.

President Viktor Joesjtsjenko heeft eerder gezegd tientallen bedrijven tegen het licht te laten houden die tijdens het tienjarige regime van Koetsjma zijn geprivatiseerd. Voor Pintsjoek betekent de onteigening van Nikipol een nieuwe nederlaag. Eerder dit jaar verloren hij en Rinat Achmetov, de rijkste man van Oekraïne, al het eigendom over 's lands grootste staalfabriek, Kryvorizhstal. De staat denkt er nu over die fabriek opnieuw te privatiseren. Met name Ruslands grootste staalfabrikant Evraz is geïnteresseerd. Maar die moet wel een fiks hogere prijs betalen dan zijn eerste bieding vijftien maanden geleden, toen Koetsjma nog aan de macht was.