Liberalisering helpt Electrabel

De winst van het Belgisch-Franse Electrabel, de grootste stroomleverancier in de Benelux, is in de eerste helft van het jaar fors gestegen. Belangrijke oorzaak is het verminderen van het belang in de Belgische netbeheerder Elia. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Het terugbrengen van het belang in Elia, tot 27 procent, heeft te maken met de liberaliserende elektriciteitsmarkt in Europa. Energiebedrijven moeten hun handelsactiviteiten (productie en levering) scheiden van de netwerken (de gas- en stroomleidingen). Volgens Electrabel gaan de regels voor liberalisering in Vlaanderen verder dan de eisen van de Europese autoriteiten. Daardoor is de levering van stroom ,,gecompliceerd en gefragmenteerd'', aldus het persbericht van het bedrijf.

In Nederland protesteren energiebedrijven Nuon, Essent, Eneco en Delta – die zowel stroom produceren, transporteren als leveren – ook tegen de door de overheid opgelegde splitsing.

Buiten de Benelux verkocht Electrabel 22 procent meer stroom vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De afzet aan Belgische klanten daalde daarentegen met vijf procent, als gevolg van de marktliberalisering.

Het feit dat netbeheerder Elia afgelopen juni naar de beurs in Brussel is gegaan, heeft volgens Electrabel geresulteerd in een geconsolideerde meerwaarde van 626 miljoen euro. Mede daardoor ging de winst van het energiebedrijf met 65 procent omhoog en kwam die daarmee uit op 1,3 miljard euro.

Het Franse energieconcern Suez heeft onlangs een bod gedaan op alle aandelen van Electrabel die het nog niet in bezit had. Als dit slaagt, verdwijnt het bedrijf van de Brusselse beurs en gaat het volledig over in Franse handen.

Electrabel boekte vooruitgang met de planning van een nieuwe grote gasgestookte centrale in de buurt van Madrid. In Nijmegen wil Electrabel palmolie gaan bijstoken bij de centrale daar, die op kolen draait.