Hotel voor rondtrekkende kunstenaars

In het voormalige weeshuis van Hoorn zit nu een kunstenaarshotel. In de kapel van het gastenverblijf wordt vanaf zondag de video-film Chief vertoond.

In de Mariakapel van Hoorn klimmen Kathrin Höhne en Bjarthe Gismarvik op een steiger om de hoge ramen van de expositieruimte met doeken te bedekken. Het moet zondag donker zijn in de kapel, wanneer het Duits-Noorse kunstenaarskoppel de triple-screen video-installatie Chief vertoont over een bijzondere motorfiets en zijn eigenaar, Jim Lambert. Deze Schot importeerde zijn rode Indian Chief (uit 1947) uit de VS, waarbij hij de Britse autoriteiten ertoe wist te bewegen de motor tot kunstwerk te verklaren.

Höhne en Gismarvik kwamen afgelopen maandag aan in Hoorn, waar ze een dag later begonnen aan de voorbereiding van de vertoning van Chief, die tot 18 september is te bewonderen. Hoorn is voor het tweetal een favoriete verblijfplaats. ,,Iets heel speciaals'', zeggen ze. Niet alleen omdat ,,werk en logies'' hier onder één dak zijn samengebracht, maar ook omdat ze er andere kunstenaars ontmoeten.

De Mariakapel is onderdeel van Hotel Mariakapel, een gastenverblijf voor jonge professionele kunstenaars dat in 2002 werd geopend door beeldend kunstenaars Bart Lodewijks en Daniëlle van Zuijlen. Zo'n kunstenaarshotel is niet uniek, zeggen ze, ,,maar het is wel bijzonder dat ons gastenverblijf belangrijker is dan onze expositieruimte.'' Het gastenverblijf – zeven eenvoudige kamers, een grote zaal, een keuken en een centrale ruimte voor de `sociale contacten' – vormt de kern van het initiatief.

Het monumentale Hotel Mariakapel, een voormalige weeshuis met een stille, smaakvolle binnentuin, is een tijdelijke halte voor rondtrekkende kunstenaars, vertelt het echtpaar Lodewijks-Van Zuijlen. De kunstenaars die worden uitgenodigd om een project te ontwikkelen in de Mariakapel, krijgen een werkbudget en een gratis verblijf aangeboden. ,,Hun tentoonstellingen, zo'n zes à zeven per jaar, zijn het gevolg van de samenwerking tussen de verschillende kunstenaars die te gast zijn in het hotel. Er zijn heel onverwachte samenwerkingen tot stand gekomen'', legt Lodewijks uit.

Hotel Mariakapel, dat subsidie ontvangt van de gemeente Hoorn, de Mondriaan Stichting, de provincie Noord-Holland en de Europese Unie, blijkt in een behoefte te voorzien. Kunstacademies meldden zich voor work-shops, die soms door Lodewijks en Van Zuijlen werden begeleid. Voorts reageerden tal van kunstenaars uit binnen- en buitenland op advertenties, nieuwsbrieven of via het groeiende netwerk van het stel, dat ook zelf kunstwerken is blijven vervaardigen.

Het echtpaar daagt zijn gasten uit om het pittoreske Hoorn bij hun werk te betrekken. Zo ook zijn bewoners, en vooral het publiek in de kapel. ,,Het kan leiden tot iets moois'' lacht Van Zuijlen. Met veel plezier kijkt ze terug op de voorstelling LINKS van Rebeca Sanchez Aguilar, een Mexicaanse studente van DasArts, de experimentele vervolgopleiding van de Amsterdamse theaterschool.

Maar soms mislukt een experiment, vult Lodewijks aan. ,,Een Russische schilder had deze plek twee jaar geleden gespot via Transartists.nl, een website die een overzicht geeft van kunstenaarsverblijven over de hele wereld. Hij wilde vanuit zijn woonplaats, een paar honderd kilometer voorbij Sint Petersburg, naar Hoorn komen en worden gekoppeld aan een Amerikaanse multimedia-kunstenaar. Ze vormden een contrast, dat leek ons interessant. Het werd niets: de Amerikaan stapte topfit met zijn laptop uit het vliegtuig, de Rus arriveerde helaas volkomen uitgeteld. Hij was hier alleen maar doodziek van de lange busreis.''

In de kapel zeggen Kathrin Höhne en Bjarthe Gismarvik van het project Chief dat ze begin volgende week weer uit Hoorn vertrekken. Tevoren zullen ze hun `filmster' Jim Lambert nog begroeten die zondag mét zijn klassieke motor aanwezig is bij de eerste vertoning van Chief.

Ze vertellen vast en zeker terug te keren in het kunstenaarsverblijf, dat Bart Lodewijks en Daniëlle van Zuijlen sinds kort huren van de nieuwe eigenaar, een woningbouwvereniging. Die overgang leek even een bedreiging te worden voor het bestaan van Hotel Mariakapel, maar de kunstwereld kan gerust zijn: de plaatselijke `politiek' heeft beloofd dat het avontuurlijke gastatelier blijft.

    • Guido de Vries