Honkballers winnen met vlinders in de buik

De eerste horde op weg naar de kwartfinales van het WK, de belangrijkste doelstelling van de nationale honkbalploeg, is genomen. In een vrijwel uitverkocht Neptunus Familiestadion was gastland Nederland gisteravond in het openingsduel veel te sterk voor China: 13-3.

Die eenvoudige zege op China, een van de zwakkere landen op dit WK, leek aanvankelijk niet zonder slag of stoot tot stand te komen. In de beginfase stond een gespannen Nederlandse ploeg op het veld die de eerste drie innings geen enkele honkslag wist te produceren.

Een openingsduel van een WK spelen voor eigen publiek, tegen een land waarvan vooraf weinig bekend was behalve dat het honkbal er in opkomst is met het oog op de Spelen in Peking (2008). Kennelijk voldoende voor een onwennige start van het WK voor het Nederlands team, een mix van amateurs uit de hoofdklasse en profs uit de Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse minor leagues.

Bondscoach Robert Eenhoorn weet de spanning aan ,,vlinders in de buik'' bij zijn spelers. ,,De eerste wedstrijd op een WK is altijd moeilijk. Dat kun je vergelijken met de openingsdag van een seizoen'', zei de voormalige speler van de New York Yankees. ,,Na een paar innings kwamen de jongens in hun spel. Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan'', blikte Eenhoorn vooruit op het vervolg van het toernooi.

Tegen China brak Ivanon Coffie, tijdens het met overmacht gewonnen EK in Tsjechië deze zomer uitgeroepen tot homerun king, de ban voor Nederland. In de vierde inning sloeg hij de bal het stadion uit: homerun. Daarmee zette de op Curaçao geboren speler van Almere, voorheen prof in Amerika, zijn ploeg op een 2-1 voorsprong.

Het slaggeweld van Coffie werkte aanstekelijk op publiek én ploeggenoten. In dezelfde en de volgende innings regende het honkslagen van onder anderen Dirk van `t Klooster, Danny Rombley, Michael Duursma, Sharnol Adriana en opnieuw Coffie. Met als gevolg dat Nederland soepel uitliep naar een 12-1 voorsprong in de zesde inning. China kwam terug tot 12-3, maar in de achtste inning was het duel voorbij na een tweehonkslag van Raily Legito waarna Sydney de Jong de marge opnieuw op tien punten bracht.

Power hitter Coffie, die op het vorige WK (2003) debuteerde voor Nederland en zich meteen ontwikkelde tot beste slagman van het team, werd gisteren uitgeroepen tot meest waardevolle speler. Mede door zijn rake klappen tijdens het EK zeggen fans inmiddels, wanneer Coffie de bal weer hard heeft geraakt: ,,That's how I like my Coffie!'' De hoofdpersoon zelf bleef na afloop rustig onder alle aandacht. ,,Ik ben blij hier in Rotterdam te zijn'', merkte een bescheiden Coffie op over de ambiance. Hij complimenteerde zijn ploeggenoten. ,,Great job. Zowel van de slagmensen als de pitchers.''

In het bijzonder doelde hij op startend werper Rob Cordemans. De pitcher van Neptunus kreeg in ruim vijf innings vier honkslagen tegen en zag China in de eerste inning op een 1-0 voorsprong komen, maar verder stond Cordemans soeverein op de heuvel. Met dank aan de Chinese slagmensen die op veel ballen sloegen – ook bij een duidelijke `wijdbal' – en meermaals in het luchtledige maaiden.

Cordemans wist zich gesteund door een degelijke defensie, uitgezonderd enkele veldfouten van onder anderen catcher Chairon Isenia. Daartegenover stond een Chinese defensie van `grabbelaars', die veel ballen lieten glippen en veel vangfouten maakten. Gezien de vertoonde kunsten hebben de Chinese honkballers nog een lange weg te gaan voordat ze hun olympische ambities waar kunnen maken over drie jaar in Peking.

James Lefebre, de Amerikaanse coach van China, verklaarde dat zijn team beter kan. ,,We wisten dat Nederland erg sterk was. Het is een solide team met goede werpers. Vanavond was hun avond.'' Met het oog op komende, sterkere tegenstanders als wereldkampioen Cuba, Panama en Canada – maar ook het taaie Zuid-Korea morgen – valt voor Eenhoorn en de zijnen te hopen dat er meer van dergelijke avonden, of middagen volgen.

    • Pieter de Vries