Gokken voor (groot)ouders (Gerectificeerd)

Bezorgde ouders beginnen direct na de geboorte van hun eerste kind na te denken over diens toekomst. Hij of zij gaat over een jaar of achttien vanzelfsprekend studeren en moet dan ergens op zichzelf wonen. Dat kost dan veel geld. Daarom moet je zo'n kind de helpende hand toesteken. Bijvoorbeeld door vanaf nu elke maand een bedragje opzij te leggen. Via een (studie)verzekering, overlijdensrisicoverzekering, spaarrekening, beleggingsfonds of hoe dan ook. Prima allemaal.

Leg je elke maand 100 euro opzij en maak je daarop in de komende 18 jaar gemiddeld 6 procent netto per jaar, dan kom je uit op circa 40.000 euro, op een totale inleg van 21.600 euro; 12 maal 100 maal 18. Wil je mede rekening houden met gemiddeld 2 procent koopkrachtvermindering (inflatie), dan kom je op 32.000 euro besteedbaar studievermogen.

Er zijn (groot)ouders die bij zo'n verhaal denken: dat kind kan me gestolen worden. Ik wil graag bijdragen, maar dan wil ik er wel lol aan kunnen beleven, uit de band springen, risico's nemen. Dat is allemaal legitiem, want het gaat om kleine bedragen, dat kind ligt er niet wakker van en wanneer hij straks minder krijgt dan de familie verwachtte, moet hij blij zijn en niet zeuren. De sponsors willen dus gokken. Maar hoe?

De inleg is te gering om te investeren in een jonge voetballer die je straks voor veel geld aan de Engelse Premier League verkoopt. Of je moet met vijftig ouders in een apart BV'tje hutje bij mutje leggen, plus nog alle kinderbijslag.

Die 100 euro per maand is wel voldoende om een Braziliaanse baby op te voeden, in de hoop dat Ajax, Feyenoord of PSV in 2020 belangstelling hebben voor zijn voetbalkwaliteiten. Bij Heerenveen hoef je niet langs te gaan, die zijn meer geporteerd voor Scandinaviërs. En FC Utrecht concentreert zich op Franse voetballers.

Zulke overwegingen lijken kil, maar investeren is nu eenmaal een koele bezigheid. Misschien geeft een rappe Oost-Europese tennisster meer warmte. Wanneer die een jaar in de top meedraait, kan je kind al studeren. Je kan er ook voor kiezen je oogappel zelf klaar te stomen voor een topsport die veel oplevert. Slim, want dan eet jij als manager mee uit de rijk gevulde ruif met euro's en over studeren hoor je niemand meer.

Nu serieus. Iedereen mag gokken op de aandelenmarkt. Daarover doen enge verhalen de ronde. Niettemin kan het voordelig uitpakken. Neem Getronics. Op 20 februari 2003 was de slotkoers 9 cent. Een gokker had toen 10.000 aandelen (of veel meer) gekocht voor afgerond slechts 1.000 euro. Op 3 maart dit jaar sloot het aandeel op 13,05 euro. Verkoop van deze aandelen leverde toen bijna 130.000 euro winst op – een hoofdprijs in de (beurs)loterij.

Net als in een echte loterij of in het casino weet je niet wanneer en op welke fondsen een prijs valt of hoe het balletje rolt. Daarom moet je je inleg spreiden over potentiële kandidaten, dus in de breedte. Aan die spreiding ontbreekt een dimensie: de tijd. Je moet niet alles tegelijk in je kanshebbers stoppen, want dan mis je de binnenlopers die later opduiken. Een oplossing daarvoor lijkt het periodiek (per maand, per kwartaal) investeren van een vast bedrag; 100, 200, 300 euro. Ongeveer zoals middelen in een beleggingsfonds.

Op welke fondsen kan nou een prijs vallen? Waarschijnlijk die fondsen die uit de gratie zijn, om welke reden dan ook, en een paar euro kosten. Die staan onder meer op de zaterdagse pagina Beurzen van deze krant. Kijk dan in de kolom Koersrendement: het procentuele verschil van de slotkoers deze week ten aanzien van de slotkoers twaalf maanden geleden. Staat daar een minnetje voor (negatief rendement) dan lijkt het aandeel uit gratie.

Er zijn bijna twintig fondsen die aan de kenmerken voldoen. Je kan elke maand, mits mogelijk qua aanbod, 100 stuks (of meer) van een van die fondsen kopen. Na een jaar zitten er dan twaalf loten in je portefeuille. En dan rustig wachten op de trekking. Het is verstandig om vóór de aankoop de merites van een fonds na te gaan. Bijvoorbeeld via de zoekmachine Google. Je moet geen geld in een dood paard stoppen.

Dit is een strategie voor kleine gokkers en hun kinderen. Bevalt die goed, kies dan je kind als opvolger en vergeet die studie. De beurs is spannender en leuker dan studeren, voetbal of tennissen.

Rectificatie

In de column Gokken voor (groot)ouders (3 september, pagina 27) stelt Adriaan Hiele dat 10.000 aandelen Getronics uit 2003, gekocht bij een koers van 9 cent, twee jaar later 130.000 euro hadden kunnen opleveren. Dat bedrag is onjuist. Beleggers in Getronics hebben in juni van dit jaar voor zeven oude aandelen één nieuw aandeel gekregen. De winst van 130.000 euro moet dus worden gedeeld door 7.

    • Adriaan Hiele